Toneelschuur Producties Jongensuren (Louwes&Noyons) CAMPAGNEBEELD 1600
© Louwes & Noyons

Toneelschuur Producties

Jongensuren

Met Kirsten Mulder, Anne-Chris Schulting e.a.

Datum & tijd
Za 21 dec | 20:30
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Regulier € 19,50
Incl. drankje en garderobe

Ode aan ten onrechte vergeten schrijver en queer-icoon Andreas Burnier.

‘Van deze proef hangt alles af. Als dit lukt, kan ik verder, kan ik een nieuw leven beginnen: drinken, vechten, neuken, naar zee gaan, in havens werken, in de nacht langs de dokken zwerven, rossen, rijden, vloeken, met mannen verbroederen, vrouwen versieren, een groot arts worden – in het buitenland uiteraard. Het hele verdomde leven als een sappige vrucht langs mijn kin laten druipen, merde, in ieder geval alles zijn, behalve braaf en aangepast uit levensangst.’

Welkom in de wereld van de Nederlandse sixties-schrijver Andreas Burnier, die ondanks haar vooruitstrevende, nog altijd hyperactuele werk over identiteit en seksualiteit in de vergetelheid is geraakt. Burnier schreef over die onderwerpen op een manier die nu bekend klinkt, maar destijds nog zeer controversieel werd gevonden – en grote impact had. Jongensuren, de theaterbewerking van Burniers werk, ademt de tijdgeest, de dubbele moraal van de naoorlogse periode, en de vrijheidsdrang van een jonge Joodse lesbische vrouw in een wereld waarin ‘afwijkingen’ worden afgekeurd.

In Jongensuren, een nieuwe theatertekst van Koen Verheijden op basis van Burniers romans, zien we vier acteurs, vier vrouwen op de vloer, die afwisselend Andreas Burnier en de personages om haar heen spelen. Het is een onderzoekende, haast documentaire voorstelling, gemaakt door iemand die diep in het leven en werk is gedoken van een van Nederlands grootste schrijvers. Jongensuren is een theatrale ode aan Andreas Burnier, ook in vorm en stijl; associatief, vanuit verschillende perspectieven en met veel (soms wrange) humor.

Koen Verheijden: “Ik vind het bizar dat Andreas Burnier, die zo’n grote invloed heeft gehad op de Nederlandse literatuur, vandaag de dag nog zo weinig bekend is. Met deze voorstelling wil ik haar werk weer de aandacht geven die het verdient. En theater is bij uitstek het middel om historische queer personages een podium te geven.”

Doe-mee-dialoog
“Welk moment is je het meeste bijgebleven?” Na afloop van de voorstelling kun je met elkaar komen napraten tijdens de Doe-mee-dialoog! Onder leiding van dramaturg Laura Simonse gaat het publiek met elkaar in gesprek over de inhoud van de voorstelling. Welke vraag, gedachte of mening wil je met een ander delen? Doe mee!
Doe-mee-dialoog vindt na afloop plaats in de Kleine Foyer op de 1e verdieping en duurt 30 minuten. Deelname is gratis, maar reserveren is nodig. Dit kan tijdens het online bestellen of via Mijn Vest (indien nog beschikbaar).

Vers van De Vest
Onze succesvolle serie Vers van De Vest is ook weer te boeken voor theaterseizoen 2024-2025. Dus... ga mee op theateravontuur en kies je eigen serie! Selecteer 5 voorstellingen en betaal slechts € 60,00 of bestel voor € 100,00 maar liefst 10 voorstellingen (inclusief garderobe en drankje). Lees meer.

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
20:30
20:30
Kleine Zaal
Kleine Zaal
Cast & info
Spel Kirsten Mulder, Anne-Chris Schulting, Lulu Streefkerk en Hanna van Vliet
Regie Koen Verheijden
Website http://www.toneelschuurprodcuties.nl/
Datum & tijd
Za 21 dec | 20:30
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Regulier € 19,50
Incl. drankje en garderobe
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]