Dejarenhnt011 Fred Debrock (4)
© Fred Debrock
© Fred Debrock

Het Nationale Theater en Internationaal Theater Amsterdam

De jaren (reprise)

Met Mariana Aparicio, Nettie Blanken e.a.

Datum & tijd
Vr 15 nov | 20:30
Zonder pauze
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Regulier € 24,00
Incl. drankje en garderobe

“Theatrale magie. Feestelijke taal- en acteerexplosie,” Nederlandse Toneeljury.

‘De jaren’, het met prijzen en jubelrecensies overladen meesterwerk van de Franse auteur Annie Ernaux (1940), was ook in de toneelversie van Het Nationale Theater een groot succes. De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en Mariana Aparicio ontving een Theo d’Or voor haar hoofdrol. “Niets minder dan theatrale magie. Een feestelijke taal- en acteerexplosie”, schreef de jury.

Vijf actrices vertellen samen het leven van één vrouw. Ze groeit op tussen het puin van de Tweede Wereldoorlog, ontworstelt zich aan haar middenstandsmilieu en wordt een schrijfster met een scherp politiek en sociaal bewustzijn. Aan de hand van foto’s, songs en nieuwsberichten vertelt ze over emancipatie, vrouw-zijn, seksualiteit, klassenverschillen en individuele kansen. In losse scènes worden muzikale, vrolijke en melancholische herinneringen opgeroepen. Door één leven te volgen, zien we de wereld veranderen. “Gedurfde toneelregie doet recht aan Ernauxs caleidoscopische meesterwerk. (…) Dankzij het fantastische spel en de muzikale performances die ze erin heeft verwerkt, vliegen de uren – en tegelijk de jaren – voorbij,” ★★★★★ de Volkskrant.

Voorprogramma
Inleiding op het werk van Annie Ernaux. Wat leren haar boeken ons over klasse, onderdrukking en onmacht? Aan de hand van filmfragmenten roepen we herinneringen aan het verleden op, net als Ernaux in De jaren doet. We verkennen de grenzen tussen fictie en autobiografie en onderzoeken wat er bedoeld wordt met een collectieve autobiografie. Het voorprogramma vindt voorafgaand aan de voorstelling plaats in de Plein Zaal en duurt 30 minuten.
Deelname is gratis, maar reserveren is nodig. Dit kan tijdens het online bestellen of via Mijn Vest (indien nog beschikbaar).

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
20:30
20:30
Kleine Zaal
Kleine Zaal
20:30
20:30
Kleine Zaal
Kleine Zaal
Cast & info
Spel Mariana Aparicio, Nettie Blanken, Janni Goslinga, Ilke Paddenburg en June Yanez
Muziek Thijs van Vuure
Regie Eline Arbo | regie-assistentie: Ludy Golstein
Meer informatie Rokus Hofstede
Website http://www.hnt.nl/
Recensies
De Volkskrant
“Gedurfde toneelregie doet recht aan Ernauxs caleidoscopische meesterwerk. (…) Dankzij het fantastische spel en de muzikale performances die ze erin heeft verwerkt, vliegen de uren – en tegelijk de jaren – voorbij.”
Theaterkrant
“Eline Arbo toont andermaal de beste ensembleregisseur van Nederland te zijn.”
Datum & tijd
Vr 15 nov | 20:30
Zonder pauze
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Regulier € 24,00
Incl. drankje en garderobe
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]