J.S. Bach De Apocalyps Foto Janko Duinker
© Janko Duinker
© Janko Duinker

OPERA2DAY & de Nederlandse Bachvereniging

J.S. Bach – de Apocalyps

De opera die Bach nooit schreef

Datum & tijd
Wo 5 jun | 20:15 - 22:50
Met pauze
Locatie
Grote Zaal
Prijzen
Regulier € 36,00
Incl. drankje en garderobe

Tijdloze muziek in grillige tijden.

OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging gingen de uitdaging aan om ‘de opera die Bach nooit schreef’ te maken. Met succes. ‘J.S. Bach - de Apocalyps’ is “een volbloed opera” (NRC) die “volledig past in de traditie van OPERA2DAY” (de Volkskrant). Het regende sterren en de voorstelling werd uitgenodigd voor het gerenommeerde Bachfest Leipzig.

We komen terecht in het waargebeurde verhaal van Jan van Leyden, een acteur, cafébaas en kleermaker die een hele gemeenschap uitzicht op verlossing uit die ellende bood. Hij stichtte een heilstaat die uitmondde in een dictatuur. We volgen Jan vanaf zijn initiële bevlogenheid, via zijn even flamboyante als meedogenloos koningschap, tot aan zijn intieme biecht in de dodencel. Dit tijdloze verhaal van radicalisering komt tot leven met indringende, overrompelende en emotionele muziek van Bach. Een meeslepende enscenering, de uitmuntende cast en het koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging zorgen voor een memorabele avond.

Inleiding
Bij onze opera 'J.S. Bach' geeft Philip Ruitenberg, zoals gebruikelijk, een inleiding van ongeveer 30 minuten, speciaal gemaakt voor deze voorstelling. In de inleiding komen onder meer de gelaagdheid van de voorstelling en het creatieve proces aan bod. Tijdens de inleiding zul je meer horen over de muziek, het libretto en over de verschillende interpretaties en invalshoeken bij de productie. Bij de inleiding gebruikt Ruitenberg onder meer korte video’s, muziekfragmenten en historische beelden. Ook vertellen de regisseur, componist en leden van de cast in korte videoclips over de opera. Musicoloog Philip Ruitenberg verzorgt al enkele jaren de inleidingen bij de producties van OPERA2DAY. Zijn doel is het publiek meer te laten beleven tijdens concert of opera.
De inleiding start om 19:15 uur. Tijdens het online bestellen of via Mijn Vest kun je hiervoor een gratis ticket bestellen; indien nog beschikbaar.

Proloog in foyer
Voorafgaand aan de voorstelling om 20:00 uur zal er in de foyer een proloogscène plaatsvinden.

Podcast: Jan van Leiden en het einde der tijden
Beluister het bizarre, waargebeurde verhaal van Jan van Leiden. In deze podcastserie volg je journalist Max Boogaard in zijn zoektocht naar Jan en ontdek je wat er zo'n 500 jaar geleden in Münster is gebeurd. Zo leer je Jan van Leiden steeds beter kennen: van zijn aanvankelijke bevlogenheid, via zijn even flamboyante als meedogenloze koningschap tot aan zijn laatste biecht in een dodencel. Naar de podcast

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
20:15 - 22:50
20:15 - 22:50
Grote Zaal
Grote Zaal
Cast & info
Spel Florian Sievers, Matthias Friedrich, Amancay Pastawski/Georgia Burashko, Mattijs van der Woerd, Kaspar Kröner / Oscar Verhaar, Wiebe-Pier Cnossen, Michaela Riener, Lauren Armishaw e.a.
Muziek Johann Sebastian Bach en Panos Iliopoulos | muzikale leiding: Hernán Schvartzman
Regie Serge van Veggel
Website http://www.opera2day.nl/
Recensies
NRC
“Koor en orkest van de NBV weten uiteraard wel raad met de muziek van Bach, waarbij de zangers zich met bevlogen acteerwerk een heus operakoor betonen.” (...) "Een volbloed opera"
Theaterkrant
‘Erg mooie muzikale lijnen, waarin barokklanken door instrumenten als viola da gamba en traverso vloeiend harmoniëren met hedendaagse muziek. Spannend en avontuurlijk.”
Datum & tijd
Wo 5 jun | 20:15 - 22:50
Met pauze
Locatie
Grote Zaal
Prijzen
Regulier € 36,00
Incl. drankje en garderobe
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]