Channah Hewitt E.V.A. Josephine B. (Roy Beusker) 3
© Roy Beusker
© Roy Beusker

Channah Hewitt en vele anderen

Josephine B.

Een leven in revue.

Datum & tijd
Wo 21 mei | 20:15
Locatie
Grote Zaal
Prijzen
Regulier € 47,50
Incl. drankje en garderobe

Spetterende musical over het turbulente leven van ’s werelds eerste zwarte superster.

Begin jaren twintig van de vorige eeuw maakt Josephine Baker (1906-1975) haar debuut op Broadway. Haar iconische dans in het pikante bananenrokje betekent voor de van oorsprong Amerikaanse dé doorbraak in Parijs. Daarna gaat het pijlsnel. Ze groeit uit tot ‘s werelds eerste zwarte superster, die niet alleen het publiek, maar ook een hele reeks mannen om haar vinger windt. Tijdens de oorlog sluit Baker zich aan bij het Franse verzet en later gebruikt ze haar naam en roem in de strijd tegen rassendiscriminatie. Een revuester geef je geen eigen musical, die geef je een eigen revue. ‘Josephine B.’ wordt een spetterende, humoristische en ontroerende show met prachtige nieuwe en oude songs. Channah Hewitt speelt de hoofdrol, omringd door acht dansende, zingende en spelende mannen en een vijfkoppig orkest.

Meer dan een superster
Josephine Baker werd in 1906 geboren in de Verenigde Staten, maar verwierf in 1937 de Franse nationaliteit. Ze was veel meer dan de eerste zwarte superster. Als spionne sloot ze zich aan bij het Franse verzet. Ook gebruikte ze haar naam en roem in de strijd tegen rassendiscriminatie. Ze adopteerde twaalf kinderen om de wereld te laten zien dat huidskleur en religie er niet toe doen. Nederland was voor Josephine Baker geen onbekend terrein. In 1928 gaf ze hier haar eerste optredens. Met de Nederlandse schrijver en illustrator Piet Worm schreef ze in 1957 het kinderboek ‘De Regenboogkinderen’, geïnspireerd door haar geadopteerde kinderen. Ze overleed in 1975 en in 2021 werd ze bijgezet in het Pantheon in Parijs, de erebegraafplaats voor Franse grootheden. Een bijzonder eerbetoon vanwege haar verzetswerk in de Tweede Wereldoorlog, inzet als activiste en haar maatschappelijk belang in brede zin.

Een grote wens
“Het is al jaren een grote wens van ons om een muziektheaterproductie over het fascinerende leven van Josephine Baker te brengen,” laat creatief producent Hans Cornelissen weten. “Dat Channah Hewitt ‘onze’ Josephine zou moeten worden realiseerden we ons al tijdens de repetities van Les Misérables, waarin ze de rol van Fantine speelde. Maar natuurlijk zijn er meer karakters in dit bijzondere verhaal. Rond de figuur van Josephine Baker zijn acht zingende, spelende en dansende mannen die een belangrijke of bepalende rol in haar leven en carrière speelden. Voor deze rollen hebben we een aantal ervaren musicalacteurs gecast die ook te zien waren in eerdere producties van De Graaf & Cornelissen Entertainment zoals Titanic, My Fair Lady, The Rocky Horror Show en Evita. Yoran de Bont, Yannick Plugers, Leo-Alexander Hewitt, Martijn Vogel en Victor Marinus geven gestalte aan deze belangrijke mannen.”

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
20:15
20:15
Grote Zaal
Grote Zaal
Cast & info
Spel Channah Hewitt, Leo-Alexander Hewitt e.v.a.
Muziek Sam Verhoeven e.a. | muzikale leiding: Steven van Gool | liedteksten: Allard Blom
Regie Martin Michel
Website http://www.josephinebaker.nl/
Datum & tijd
Wo 21 mei | 20:15
Locatie
Grote Zaal
Prijzen
Regulier € 47,50
Incl. drankje en garderobe
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]