1006 Likeminds Vecht (Jean Van Lingen)
© Jean van Lingen
© Jean van Lingen

Maxine Palit de Jongh, Zephyr Brüggen & Nadia Amin

Vecht

Datum & tijd
Vr 6 okt | 20:30 - 21:30
Zonder pauze
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Regulier (vanaf prijs) € 19,50
Incl. drankje en garderobe

“Wat een tekst, wat een performance.” (Theaterkrant)

"Ik teer op tekorten
Dat is nog erger dan niks"

Wat betekent het om uitgekleed te worden door de overheid? Wat betekent het om altijd op je hoede te moeten zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit?

In de aangrijpende monoloog 'Vecht' die Maxine Palit de Jongh op basis van het toeslagenschandaal schreef, maken we de ondergang mee van Zafirah - een jonge levenslustige vrouw - die werkt voor de juridische afdeling van een overheidsinstelling, twee kinderen opvoedt en geplet wordt in de racistische raderen van de overheid. Envelop na envelop valt op de mat, waarin Zafirah wordt aangemerkt als fraudeur. Ze moet betalen en boeten tot er niets meer van haar overblijft.

'Vecht' maakt de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire (waar tienduizenden ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur) voelbaar.
Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin, Zephyr Brüggen zijn met de voorstelling Vecht, genomineerd de BNG Bank Theaterprijs 2023.
In opdracht van Likeminds schreef Maxine Palit de Jongh een actueel theaterstuk over institutioneel racisme. Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin, Zephyr Brüggen zijn met de voorstelling 'Vecht', genomineerd de BNG Bank Theaterprijs 2023.

“Wat een tekst, wat een performance! De ontwikkeling van Zafirah van zorgeloze moeder tot een schim van zichzelf neemt bijna de vorm aan van een Grieke tragedie.” – Theaterkrant
“Het is een verstikkend en wanhopig verhaal. Eenzaam, maar ook zo krachtig en confronterend” - Parool

Nagesprek in de Plein Zaal
Vecht maakt de verwoestende gevolgen van het toeslagenschandaal voelbaar en dat roept uiteraard allerlei emoties op. We praten in het nagesprek graag met je verder over wat deze voorstelling voor je betekent en hoe we om kunnen gaan met dit collectieve trauma van Nederland.

Vers van De Vest
Onze succesvolle serie Vers van De Vest is ook weer te boeken voor theaterseizoen 2023-2024. Dus... ga mee op theateravontuur en kies je eigen serie! Selecteer 5 voorstellingen en betaal slechts € 55,00 of bestel voor € 90,00 maar liefst 10 voorstellingen (inclusief garderobe en drankje). Lees meer.

Genomineerd voor de VSCD Toneelprijzen
Nadia Amin is voor haar rol in de voorstelling 'Vecht' genomineerd voor de THEO D’OR 2023, prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. Uit het juryrapport: ‘Nadia Amin neemt ons gedurende de voorstelling Vecht van LikeMinds aan de hand en leidt ons trefzeker door een achtbaan aan emoties. Zo onafwendbaar en onherroepelijk als de situatie van de vrouw is, is ook de podium-prestatie van Amin. Haar inspanning is zonder concessies en met de overgave die dit verhaal verdient.’

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
20:30 - 21:30
20:30 - 21:30
Kleine Zaal
Kleine Zaal
Cast & info
Spel Nadia Amin
Muziek Martin van Hees
Regie Zephyr Brüggen i.s.m. Nadia Amin
Meer informatie Theo d’Or nominatie voor Nadia Amin Actrice Nadia Amin is genomineerd voor de Theo d’Or, de VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende dragende rol in de monoloog 'Vecht' Uit het juryrapport: “Zo onafwendbaar en onherroepelijk als de situatie van de vrouw is, is ook de podium-prestatie van Amin. Haar inspanning is zonder concessies en met de overgave die dit verhaal verdient. Zij schuwt geen enkele kleur en maakt invoelbaar wat je als toeschouwer eigenlijk niet voelen wilt; de lijfelijke uitputting die het wantrouwen van instanties en de armoede op zichzelf zijn. Ze vertolkt de grootse emoties net zo overtuigend als de kleinste.”
Website http://www.likeminds.nl/
Recensies
Het Parool
“Een verstikkend en wanhopig verhaal. Eenzaam, maar ook zo krachtig en confronterend.”
Theaterkrant
“Wat een tekst, wat een performance! De ontwikkeling van Zafirah van zorgeloze moeder tot een schim van zichzelf neemt bijna de vorm aan van een Griekse tragedie.”
Over de makers
Over het gezelschap Likeminds is een grootstedelijke ontwikkelplek voor meerstemmige theatermakers uit verschillende disciplines. Hierbij is artistieke diversiteit het uitgangspunt. De grote gemene deler van makers en voorstellingen is eigenzinnig, fluïde, divers, activistisch, rafelig en kwetsbaar. Likeminds vroeg drie jonge toneelschrijvers een verhaal te vertellen dat de huidige staat van institutioneel racisme in Nederland blootlegt. Vecht is één van de drie verhalen en werd geschreven door Maxine Palit de Jongh. Makers Maxine Palit de Jongh is toneelschrijver, theatermaker en dichter. In haar werk zet ze magisch realisme in door haar personages vragen te laten stellen die de verbeelding van het publiek activeren. Maxine ging op residentie naar Parijs met Vlaams-Nederlands Huis deBuren, schreef jeugdpoëzie voor jeugdtheatergezelschap BonteHond en volgde het Slow Writing Lab van Het Letterenfonds. In 2021 won ze de El Hizjra Literatuurprijs voor Poëzie met haar gedicht tjongklak/congklak. Zephyr Brüggen studeerde Regie aan de Academie voor Theater en Dans. Als interdisciplinair theaterregisseur opgegroeid in Amsterdam en Italië maakt ze 'oertheater over de grote vragen van de wereld, sterk gegrond in deze tijd'. Nadia Amin is bij verschillende toneelgroepen, film- en televisieproducties te zien (geweest) als actrice, danseres of zangeres. Zo is Nadia onder andere verbonden geweest aan DOX, Toneelgroep de Appel en Toneelgroep Maastricht.
Datum & tijd
Vr 6 okt | 20:30 - 21:30
Zonder pauze
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Regulier (vanaf prijs) € 19,50
Incl. drankje en garderobe
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]