Aia 2
appartementengebouw ‘de Kaap’ bij de ‘Poort van Oudorp’

Architectuur Informatiecentrum Alkmaar

Expositie AIA x TANGRAM - 'Onmetelijk Belangrijk'

Datum & tijd

Gratis toegankelijk tijdens openingstijden.

Als Architectuur Informatiecentrum Alkmaar organiseren wij samen met het architectenbureau Tangram een tentoonstelling in TAQA Theater De Vest onder de titel ‘ONMETELIJK BELANGRIJK’. De tentoonstelling laat zien wat kan worden verwacht van het gebruik van Artificial Intelligence (AI) bij het ontwerpen van gebouwen en van de gebouwde omgeving. Een onderwerp waarvoor gezien de brede toepassingsmogelijkheden en ruime belangstelling zal bestaan .

Elk jaar nodigt het AIA een architectenbureau uit voor het maken van een tentoonstelling van hun werk. Daarbij gaat het steeds om een spraakmakend bureau dat tevens in Alkmaar actief is. Deze keer is de keuze gevallen op het bureau Tangram uit Amsterdam. Zij zijn de ontwerpers van het beeldbepalende appartementengebouw ‘de Kaap’ bij de ‘Poort van Oudorp’.

Door Tangram is er voor gekozen een tentoonstelling samen te stellen rond het thema Artificial Intelligence. Tangram zegt daarover het volgende:
Het ontwerpen van steden en gebouwen wordt steeds complexer door uitgebreide regelgeving, door transities in energie en mobiliteit, en door de noodzaak om te verdichten op moeilijke locaties. Kunstmatige Intelligentie, of AI, gaat ons daarbij helpen. Maar er is ook een andere kant. AI richt zich alleen op het meetbare. Architectuur bestaat echter bij de gratie van het onmeetbare, creativiteit, intuïtie en ervaring. De zachte waarden.
Wat betekent kunstmatige intelligentie voor het werkveld van de ontwerpers? Hoe werkt het en wat kunnen we ervan verwachten? Hoe kunnen we in een met AI gestuurd ontwerpproces naast de harde, meetbare waarden- ook de minder meetbare, zachte waarden een plek geven, zoals welbevinden, geluk, sociale binding en niet te vergeten ‘schoonheid’? Met een serie installaties stelt de tentoonstelling relevante vragen aan de orde- en toont mogelijke oplossingsrichtingen.
Tijdens de tentoonstelling ‘ONMETELIJK BELANGRIJK’, gaan we in gesprek met de onderwijs-, wetenschap-, en technologiewereld. Maar vooral ook met architecten en stedenbouwers. En natuurlijk met de bewoners en gebruikers van de gebouwen en de gebouwde omgeving.
De Tentoonstelling ‘ONMETELIJK BELANGRIJK’ is een startpunt voor een zoektocht waarin we met elkaar moeten uitvinden wat de opkomst van deze nieuwe technologie gaat betekenen voor ons als mensen en als vormgevers van de ruimte waarin we leven.


TANGRAM organiseert de tentoonstelling in samenwerking met het AIA, met de TU Delft en de TU Eindhoven, de Academie van Bouwkunst Amsterdam, met ontwikkelaars en bouwers Smits Bouwbedrijf en de Nijs, en met TYGRON Accelerated Simulations Platform en XKool innovator in AI Apllications.

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens openingstijden van het theater.
Maandag t/m vrijdag 09.00-17.00 uur, zaterdag 12.00-17.00 uur met uitzondering van feestdagen.
En op avonden met voorstellingen vanaf een uur voorafgaand aan de voorstelling; zie agenda.

Lees meer Lees minder
Datum & tijd
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]