NNT EXITMACBETH SHOTBY HALIE STAAND HIRES 1600

Noord Nederlands Toneel

EXIT Macbeth

Datum & tijd
Di 1 nov | 20:15
Locatie
Grote Zaal
Prijzen
Regulier € 23,00
Incl. drankje en garderobe

Beeldende, radicale en interdisciplinaire bewerking van de originele ‘Macbeth’.

EXIT Macbeth is een visuele, fysieke, interdisciplinaire voorstelling met opgezette dieren die als marionetten opnieuw tot leven komen en met een absurdistische en humoristische twist.

Shakespeares personage Macbeth is het archetype van de alfaman. De horrorcocktail van machtswellust, oorlog en moordende ambitie in het originele stuk verbergt iets belangrijks: de natuur die zich verzet tegen het onophoudelijk geweld dat de mens veroorzaakt. Beelden van paarden, raven, donkere bossen en heksen komen steeds opnieuw terug, maar slechts als figuranten.
Duitse regisseurs Jana Vetten en Jan-Christoph Gockel, wier werk voor het eerst in Nederland te zien is, laten zich in deze herwerking van het origineel leiden door de vraag wat er gebeurt als je Macbeth uit Macbeth haalt. De voorstelling toont niet alleen het verlies van een personage, maar laat zien dat de volledige klassieke plotstructuur van de reis van een tragische held verdwijnt op het moment dat deze niet meer aanwezig is. Daarvoor in de plaats ontstaat ruimte voor alles wat altijd al aan de rand van het originele verhaal figureerde, maar nooit in de schijnwerpers stond: heksen, natuur en dieren. Want wat hebben we er eigenlijk aan om in een hedendaags perspectief de klassieke slechterik op een voetstuk te blijven plaatsen?
De op intuïtie gebaseerde dramaturgie voedt een subjectieve kijkervaring waarbij ruimte is voor eigen interpretatie zonder dat alles onmiddellijk rationeel geduid en begrepen hoeft te worden.

EXIT Macbeth is language no problem waarbij Nederlands, Engels en Duits zich afwisselen. De boventiteling is altijd tweetalig; NL en EN.

EXITTETTEN - interactieve inleiding
Kom lekker vroeg naar het theater, want vanaf 19.30 uur kun je in de Plein Zaal EXITTETTEN: dé interactieve inleiding van EXIT Macbeth. EXIT Macbeth is een herwerking van het origineel en daarom heeft de inleiding ook niet het standaard format. EXITTETTEN is het kaartspel van het Noord Nederlands Toneel waar je tussen het kaarten door wordt voorbereid op de voorstelling. Gratis toegankelijk voor kaarthouders voorstelling.

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
20:15
20:15
Grote Zaal
Grote Zaal
23:59
23:59
Grote Zaal
Grote Zaal
Cast & info
Spel Angela Herenda, Sarah Janneh, Bien De Moor, Rosie Reith, Jésula Toussaint Visser kameroenschaap, raaf, vos, hert e.a.
Regie Jan-Christoph Gockel en Jana Vetten
Recensies
Theaterkrant
“Duistere lofzang op de heks” (...) “Met een indrukwekkende soundscape van componist Matthias Grübel en het exuberant-dynamische toneelbeeld en kostuums door Janina Brinkmann is EXIT Macbeth vooral een soort surrealistische nachtmerrie” (...) “Met een indrukwekkende soundscape en het exuberant-dynamische toneelbeeld en kostuums is EXIT Macbeth een surrealistische nachtmerrie”
Dagblad van het Noorden
“Het lichtplan is briljant” (...) “De gier en de vos worden door Angela Herenda bespeeld alsof ze nooit anders heeft gedaan” (...) “EXIT Macbeth kan van horrorserieus zomaar ineens komedie worden”(...) “EXIT Macbeth ziet er direct fraai uit” (...) “De muziek is dreigend en sterk” (...) “Knap is hoe Rosie Reith haar eigen naaktheid volkomen wegspeeld”
Datum & tijd
Di 1 nov | 20:15
Locatie
Grote Zaal
Prijzen
Regulier € 23,00
Incl. drankje en garderobe
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]