Reisopera Campagnebeeld Traviata Web Header 1920 X 800

Nederlandse Reisopera

Pocketopera La Traviata

pocketversie en bewerking van de opera (1853) van Giuseppe Verdi

Datum & tijd
Di 22 nov | 20:15
Locatie
Grote Zaal
Prijzen
Regulier € 25,00

Misschien is het dankzij de drang van Giuseppe Verdi om de boel op scherp te zetten, maar voor regisseur Dorike van Genderen was de opera ‘La traviata’ geknipt voor het een bewerking naar het transgenderdrama dat zij voor ogen had. In de oorspronkelijke opera uit 1853 staat Violetta centraal, een prostituée die verstoten wordt. Van Genderen creëerde een nieuw verhaal rond Violetta, met als inspiratie het relaas van de Deense Lili Elbe (geboren Einar Wegener) uit de jaren dertig. Hij was een van de eerste mannen die een geslachtsveranderende operatie onderging. De Violetta’s in beide versies zoeken de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn en vinden die verlossing uiteindelijk ook. De pocketversie bevat alle aria’s uit de oorspronkelijke opera en wordt in het Italiaans gezongen, met Nederlandse boventiteling. “Het is wonderbaarlijk hoe goed Van Genderens concept past bij de originele opera.” (NRC Handelsblad ****)

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
20:15
20:15
Grote Zaal
Grote Zaal
Cast & info
Spel Aylin Sezer, Aleš Jenis, Alexander de Jong en anderen. Muzikale leiding: Aistair Digges. Begeleiding door ensemble van acht musici
Muziek Giuseppe Verdi
Regie Dorieke van Genderen
Meer informatie Het verhaal in het kort We maken kennis met Orlando/Violetta (nog in mannengedaante) en haar vrouw Annina. Op een feest maakt Violetta kennis met de aantrekkelijk Alfredo Germont, die al maanden heimelijk verliefd is op Violetta. Ze is erg gecharmeerd van Alfredo, maar wijst een relatie in eerste instantie af omdat zij haar transitie naar vrouw nog niet afgerond heeft. Toch vallen Violetta en Alfredo uiteindelijk voor elkaar. Alfredo’s vader, Giorgio Germont, keurt de relatie echter wel af. Hij is bang dat zijn dochter Elba hierdoor geen goed huwelijk kan sluiten en vraagt Violetta om te breken met Alfredo. Violetta is geraakt door de onschuld van de jonge Elba, stemt toe en beëindigt haar relatie met Alfredo. Deze is hier woedend over en neemt wraak! Rond het ziekbed van Violetta verzamelen zich alle personages in haar leven. Violetta weet dat ze stervende is, maar ze is niet bedroefd. Ze is nu immers wie ze al die jaren al werkelijk was.
Recensies
NRC
“Het is wonderbaarlijk hoe goed Van Genderens concept past bij de originele opera.”
Datum & tijd
Di 22 nov | 20:15
Locatie
Grote Zaal
Prijzen
Regulier € 25,00
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]