Beeld The Making Of Soros The Musical LR © Inez Van Lamsweerde & Vinoodh Matadin Liggend 1600
© Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin
© Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin

Mugmetdegoudentand

The Making of Soros the Musical

Datum & tijd
Wo 12 apr | 20:30
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Regulier € 22,50
Incl. drankje en garderobe

'The Making of Soros the Musical' is een inkijkje in het leven van de speculant, miljardair en filantroop George Soros, die door (extreem)rechts en (extreem)links gewantrouwd wordt. Een vrolijke poging om iets te begrijpen van de wereld van het geld en het (mogelijk) goede. En het kwade. Of allebei tegelijk. Waarbij in ieder geval af en toe iemand vol overgave in zingen uitbarst. Deze politieke activist met meer geld dan hij kan tellen wil de wereld veranderen, maar zijn goede bedoelingen worden niet door iedereen begrepen. Moet hij aan het kruis? Leer de redder van de mensheid en zijn vijanden kennen.

Laatste Mug productie
The Making of Soros the Musical is de laatste grote productie van De Mug. Na 38 jaar houdt de spraakmakende groep aan het einde van dit seizoen op te bestaan. Het gezelschap maakte nieuw Nederlands repertoire dat de tijdgeest met persoonlijke stem beschrijft onder het motto: ‘Het is nu’.
Mugmetdegoudentand heeft in de afgelopen decennia een groot aantal legendarische theaterproducties, kunstprojecten en televisieseries gemaakt zoals; Hertenkamp, TV7, Koppensnellers, Onder Controle, Lost in Hotel Paradise, Quality Time, Smoeder, Buik, Hannah en Martin, Sinaasappelstraat, Kunsthart, Meepesaant, Rijsen & Rooxman De Dikke Muiz & Sjors, Margreet heeft de groep verlaten en Happy Hour.

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
20:30
20:30
Kleine Zaal
Kleine Zaal
Cast & info
Spel Lineke Rijxman, Vincent van der Valk en Jasper Stoop
Regie Concept en script: Lineke Rijxman
Meer informatie Interview Een intrigerende ontmoeting met George Soros, speculant, miljardair en filantroop THE MAKING OF SOROS THE MUSICAL Op woensdag 12 april speelt in TAQA theater De Vest de nieuwe theaterproductie van mugmetdegoudentand. In The Making of Soros the Musical geven Lineke Rijxman, Jasper Stoop en Vincent van der Valk een inkijkje in het leven van de speculant, miljardair en filantroop George Soros en zijn ze genoodzaakt om ook naar zichzelf te kijken. The Making of Soros the Musical is de laatste grote productie van mugmetdegoudentand. Het Amsterdamse theatercollectief houdt na 38 jaar aan het eind van dit theaterseizoen (juni 2023) op te bestaan. George Soros is een mysterieus en omstreden personage; self made man, speculant en filantroop. Maar ook een van de meest gehate en bedreigde mensen ter wereld, iemand die een wereld aan wantrouwen oproept. In de voorstelling wordt de vraag gesteld: moet George Soros aan het kruis? Of moeten we hem omarmen? De fascinatie voor George Soros begon, zoals bij veel Mug-voorstellingen, bij Lineke Rijxman (o.a. Hannah en Martin, Sleepers en Koppensnellers) regisseur, schrijver en actrice: “In de voorstelling De Joodse Raad die ik in 2018 maakte met twee jonge acteurs, kwam ik de naam van Soros tegen in een NOS-artikel. Daarin ging het over ‘de Jood Soros, een invloedrijke bemoeial met tentakels ver in de wereldpolitiek’. Deze kwalificatie leverde destijds terecht de nodige ophef op want hoe kan het dat een instelling als de NOS, die objectiviteit toch hoog in haar vaandel heeft staan, in zulke stigmatiserende woorden spreekt over een fenomeen als Soros? Hoe kan het, vraagt Lineke zich af, dat zo iemand zo gehaat wordt? Niet alleen door (extreem) rechts, daar kan je je nog wel iets bij voorstellen, maar ook door de linkse, progressieve elite. Is het ‘simpel’ antisemitisme? In de voorstelling zien wij ‘the making of’ van die musical, met Jasper Stoop (Mocro Maffia en Lenz) die af en toe de rol van Soros speelt in de te maken musical, naast een aantal kleinere rollen; Vincent van der Valk (o.a. Angels in America en Klem) die ‘de echte’ Soros speelt en Lineke als regisseur van de musical. Er wordt gezongen, er wordt gedanst en er wordt op het scherpst van de snede met elkaar gedebatteerd. Lineke: “Het wordt geen simpele invulling van wat Soros voor ogen heeft en al evenmin een eenduidige ode aan Soros; de voorstelling gaat niet alleen over hem maar ook over onszelf. Over onze eigen verwarring, over onze twijfels, onze angsten. Gegoten in een vorm die steeds muzikaler, grappiger en chaotischer wordt: het loopt een beetje uit de hand allemaal. Maar we hebben intussen wel veel plezier’.”
Website http://www.mugmetdegoudentand.nl/
Recensies
De Volkskrant
The Making of Soros, the Musical’ van Mugmetdegoudentand is een ingenieuze voorstelling (...) In het doordachte script worden we heen en weer geslingerd tussen wetenswaardigheden en theaterplezier
De Telegraaf
De Mug neemt waardig afscheid met voorstelling over Soros
Noordhollands Dagblad
"Rijxman speelt de sterren van de hemel"
Het Parool
"Zo graaft en prikkelt de Mug met deze voorstelling als vanouds. We gaan dat stekende en zoemende insect nog missen"
Datum & tijd
Wo 12 apr | 20:30
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Regulier € 22,50
Incl. drankje en garderobe
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]