Het Nationale Theater Happy Days (Gordon Meuleman) 2
© Gordon Meuleman

Het Nationale Theater

Happy Days

een lichtvoetig verhaal over een mensenleven dat ten einde komt

Datum & tijd
Do 11 mei | 20:30
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Regulier € 21,50
Incl. drankje en garderobe

Poëtisch, geestig, luchtig en diepzinnig verhaal van de grote Ierse schrijver Beckett.

Na zijn bejubelde uitvoeringen van Wachten op Godot, Eindspel en Krapps laatste band, brengt huisregisseur Erik Whien bij Het Nationale Theater opnieuw een stuk van Samuel Beckett naar het toneel: Happy Days. Met topacteurs Antoinette Jelgersma en René van ’t Hof op de vloer, is Happy Days een lichtvoetig en optimistisch verhaal over levenslust en zingeving.

In Happy Days zien we Winnie (Antoinette Jelgersma). Zij zit vast, tot haar middel, in een berg zand. Naar wat lijkt al een eeuwigheid. Alles wat ze nodig heeft is in de buurt: een grote handtas, wat persoonlijke spulletjes en haar man Willie (René van ’t Hof). Ondanks haar benarde positie is ze vastbesloten om het leven vol optimisme te bekijken. Zelfs wanneer ze langzaam wegzakt en het zand tot haar kin komt, blijft ze praten, mijmeren en zichzelf en Willie herinneren aan gelukkiger dagen.

Beklemmend en bevrijdend
Happy Days is een legendarische toneeltekst van de Ierse schrijver en dichter Samuel Beckett. Een ontroerend verhaal over samenzijn en eenzaamheid, lichamelijke aftakeling en groeiende geestkracht. Winnie ervaart constant haar eigen vergankelijkheid en die van de wereld om haar heen. Ze is bang haar verstand te verliezen en uiteindelijk alleen achter te blijven. Maar verwacht geen zwartgallige voorstelling. Beckett schreef een wonderlijke tekst vol levensdrift en humor. Winnie zoekt voortdurend naar hoop in de duisternis en naar de liefde waar ze tot het eind in gelooft. Het gebrek aan bewegingsvrijheid en de poëtische taal van Beckett roepen samen een wereld op die zowel beklemmend als bevrijdend is.

Inleiding
Kom om 19.45 uur in de Plein Zaal de gratis inleiding bijwonen. Regisseur Erik Whien waagt zich telkens weer aan een stuk van de Engelse toneelschrijver Samuel Beckett. Wat maakt diens teksten zo bijzonder? In deze crashcourse word je binnen een half uur een echte Beckett-kenner. Welke figuren voert hij op en waar zouden ze metaforen voor kunnen zijn? Welke thema’s onderzoekt hij en hoe resoneren ze in het heden? De deelnemers worden uitgenodigd zich te verplaatsen in de personages. Hoe voelt het om te wachten op Godot? Of als je net als in Happy Days bent ingegraven, waar zou je dan het liefst op uitkijken? Van welke herinnering zou jij net als Krapp een getuigenverslag willen opnemen?
Gratis toegankelijk voor kaarthouders voorstelling.

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
20:30
20:30
Kleine Zaal
Kleine Zaal
Cast & info
Spel Antoinette Jelgersma en René van 't Hof
Regie Erik Whien
Meer informatie Jacoba van Velde
Website http://www.hnt.nl/
Datum & tijd
Do 11 mei | 20:30
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Regulier € 21,50
Incl. drankje en garderobe
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]