Dejaren.HNT.SS22 23.By.Gordon.Meuleman 1600
© Gordon Meuleman
© Gordon Meuleman

Het Nationale Theater

De jaren

op zoek naar de verloren tijd

Datum & tijd
Vr 25 nov | 19:45
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Incl. drankje en garderobe

Naar het met prijzen en jubelrecensies overladen meesterwerk van Annie Ernaux.

De nieuwste voorstelling van regisseur Eline Arbo, naar de Europese bestseller van Annie Ernaux, met een all-female topcast bestaande uit Hannah Hoekstra, Nettie Blanken, Tamar van den Dop, Mariana Aparicio en June Yanez.

In De jaren vertellen vijf actrices samen het leven van één vrouw, tegen de achtergrond van een in hoog tempo veranderende wereld. Ze groeit op tussen het puin van de Tweede Wereldoorlog, ontworstelt zich aan haar middenstandsmilieu en wordt schrijfster met een scherp politiek en sociaal bewustzijn. Aan de hand van foto’s, songs en nieuwsberichten vertelt ze over emancipatie, vrouw-zijn, seksualiteit, klassenverschillen en individuele kansen. In losse scènes worden muzikale, vrolijke en melancholische herinneringen opgeroepen. Door één leven te volgen, zien we de wereld veranderen. De hyperpersoonlijke geschiedenis van een Franse vrouw wordt zo een universele biografie van het naoorlogse West-Europa. Na het veelgeprezen Weg met Eddy Bellegueule en Yerma maakt regisseur Eline Arbo opnieuw een zeer persoonlijke én politieke voorstelling.

‘Alle beelden zullen verdwijnen. De dood wist alles in één seconde uit en dus moeten we iets redden van de tijd waar we nooit meer zullen zijn.’

Naar het bekroonde boek van Annie Ernaux
De jaren is het met prijzen en jubelrecensies overladen meesterwerk van de Franse auteur Annie Ernaux. De Standaard der Letteren noemde het een “duizelingwekkende geschiedenis van een tijd en van een leven.” Voor regisseur Eline Arbo is het gedroomd materiaal. In het boek komen de twee lijnen samen die ze in haar werk verkent, enerzijds de ‘sociologische’ blik van Weg met Eddy Bellegueule (2020) en anderzijds de krachtige vrouwen als protagonisten van De uren (2021) en Yerma (2021). Arbo: “Toen ik De jaren las wist ik meteen: dit boek is voor mij geschreven. Annie Ernaux’ stijl is zo treffend en universeel dat al die herinneringen ook resoneren in mij. Haar beelden roepen een gevoel van nostalgie op, maar tegelijkertijd ook schaamte en woede.”

Inleiding
Kom om 19.45 uur naar de inleiding in de Plein Zaal. De inleiding gaat over het werk van Annie Ernaux. Wat leren haar boeken ons over klasse, onderdrukking en onmacht? Aan de hand van korte filmfragmenten roepen we het verleden op, net als Ernaux in De jaren doet. We verkennen de grenzen tussen fictie en autobiografie en onderzoeken wat er bedoeld wordt met een collectieve autobiografie. Gratis toegankelijk voor kaarthouders voorstelling.

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
19:45
19:45
Kleine Zaal
Kleine Zaal
20:30
20:30
Kleine Zaal
Kleine Zaal
Cast & info
Spel Mariana Aparicio, Nettie Blanken, Tamar van den Dop, Hannah Hoekstra, June Yanez Castwissel: de rol van Antoinette Jelgersma wordt vanwege familieomstandigheden overgenomen door Nettie Blanken.
Muziek Thijs van Vuure
Regie Bewerking en regie: Eline Arbo
Meer informatie Rokus Hofstede
Datum & tijd
Vr 25 nov | 19:45
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Incl. drankje en garderobe
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]