0709 Joost Spijkers

Zomer op het Plein

Joost Spijkers

Datum & tijd
Za 9 jul | 20:30 - 21:45
Zonder pauze
Locatie
Canadaplein
Prijzen

Een intiem kamerconcert op het Canadaplein: Au Plat Pays. Vrij naar het lied van Jacques Brel. Het vlakke land waarop voor Joost Spijkers volop ruimte is om het leven te bezingen. Prachtige chansons van bijvoorbeeld Aznavour en Brel, maar vooral repertoire van eigen hand. Een concert van Joost Spijkers, winnaar AMG Schmidt prijs 2022, met Stan Mitrovic (basklarinet), Emile Visser (cello) en Ro Krauss (altviool).

Zomer op het Plein 2022
Tussen 24 juni en 7 augustus is het weer Zomer op het Plein! Theater De Vest programmeert gratis optredens op het Canadaplein in hartje Alkmaar. Kom op zomerse vrijdag- en zaterdagavonden sprankelende shows en artiesten bewonderen en beleef schitterende concerten op de zondagmiddagen. Bekijk hier het volledige programma van Zomer op het Plein.

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
20:30 - 21:45
20:30 - 21:45
Canadaplein
Gratis
Canadaplein
Recensies
Interview
Een intiem kamerconcert. Spijkers Au Plat Pays. Vrij naar het lied van Jacques Brel. Het vlakke land waarop volop ruimte is voor Joost om het leven te bezingen. Prachtige chansons van bijvoorbeeld Aznavour en Brel, maar vooral repertoire van eigen hand. Met Stan Mitrovic op basklarinet, Frans Grapperhaus op cello en Ro Krauss op altviool neemt Joost Spijkers het publiek aan de hand naar zijn wereld waar gezongen en gedanst wordt alsof het leven ervan af hangt. Met Au Plat Pays zit Joost Spijkers bijna bij je op schoot. Naast zijn avonturen bij de Ashton Brothers, bouwt Joost Spijkers (44) als zanger en liedmaker aan een solo-oeuvre van intense muziektheatervoorstellingen waarin hij poëtisch-rauwe liedjes zingt. De muziek meandert van balkan naar jazz en van straffe rock naar lieflijk chanson. ‘Een sublieme cocktail van vreugde, verdriet en verlangen’, oordeelde de jury van de Poelifinario over Spijkers II, zijn vorige voorstelling. Over Hotel Spijkers, schreef de Volkskrant (****): ‘Hier wordt het volle leven bezongen, met alle toppen en dalen. Joost Spijkers zingt helder en gepassioneerd.’ Humor "Hij bezingt al zijn lief en leed. Met humor, met ironie, brutaliteit, maar vooral met een knipoog.” Stond in een van de recensies te lezen. Joost Spijkers' geestige mimiek en zangstem vol Oost-Europees temperament maken zijn voorstellingen uniek. Tekst Na jaren aan de top bij de Ashton Brothers ontstond bij Joost de wens om meer met tekst te doen. ‘Een belangrijk moment was mijn ontmoeting met dichter en toneelschrijver Peer Wittenbols,’ vertelt Joost. ‘Ik kan zelf niet zo heel goed schrijven, maar ik maak wel van alles mee in mijn leven. Toen ik Peers eerste tekst las, voelde het als Slavische poëzie die bestaat uit flarden, gedachten en emoties waar je als luisteraar zelf een heel verhaal in kunt leggen. Er lijkt een wereld in te schuilen waar ik niet helemaal bij kan. Misschien is het mijn verlangen om, tegen mijn nuchtere, Nederlandse natuur in, mijn emoties meer vrij te laten.’ Saamhorigheid En toch is er niemand die zo vrolijk en toegewijd de pieken en vooral dalen van het leven bezingt. Joost lacht: ‘Het is voor mij de enige manier om ermee om te gaan. Ik vind het leven helemaal niet zo leuk en vrolijk, maar je moet het ermee doen. Het mooiste dat er is, in mijn ogen, is op het toneel staan, muziek maken, dansen en zingen. Ik heb de behoefte om elke voorstelling met mijn publiek een gevoel van saamhorigheid te laten ontstaan. We pakken elkaar vast en genieten van de muziek. We lachen en drinken samen en vinden troost bij elkaar.’
Datum & tijd
Za 9 jul | 20:30 - 21:45
Zonder pauze
Locatie
Canadaplein
Prijzen
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]