1. Passage Parijs Toen

Pieter Post - Flaneren kun je leren

Wandelen met een schildpad (14+)

Datum & tijd
Za 30 okt | 10:00 - 17:00
Locatie
Canadaplein
Prijzen
Regulier € 6,00

Het flaneren ontstond in het Parijs van begin 19e eeuw toen de stad een enorm groei doormaakte. Het was de geboorte van de straat als openbare ruimte en smalle straatjes werden doorkruist door prachtige brede boulevards. Er ontstonden "arcades", luxueuze overdekte winkelpassages waar de Parijzenaars doorheen konden slenteren.

Die modieuze arcades en de anonimiteit in de massa waren de ideale plek voor de beroemdste flaneur, dichter en dandy Charles Baudelaire (1821-1867). Hij gebruikt de stad als zijn huiskamer en wandelde op het gemak rond zonder een specifieke bestemming alsof hij thuis was. Hij bezingt de flaneur als iemand die zich ‘in zich het hart van de wereld begeeft maar tegelijkertijd verscholen blijft’. Flaneren is de tijd nemen om rond te kijken en te genieten van de omgeving. Versmelten en een worden met de menigte dat is zijn beroep. De volmaakte flaneur is een hartstochtelijk en scherpe waarnemer met een kinderlijke blik. De flaneur is niet op zoek naar kennis maar naar ervaringen. Toeristen bezoeken monumenten, toeristen flaneren niet.

De radicaal politiek denker en filosoof Walter Benjamin (1892-1940) beschouwde het Parijse flaneren als een protest tegen de industrialisatie, de stress van de grote stad en het opkomend consumentisme. Hij schrijft dat het rond 1840 modieus was om als protest met een schildpad door de arcades te wandelen. Vandaar de titel.

De wandelaar krijgt van Pieter een boekje mee. Vertrekpunt: Theater De Vest.

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
10:00 - 17:00
10:00 - 17:00
Canadaplein
Canadaplein
Datum & tijd
Za 30 okt | 10:00 - 17:00
Locatie
Canadaplein
Prijzen
Regulier € 6,00
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]