271021 PR Beeld Orkaterde Vreemdelingfoto Michiel Voet Liggend 1600 Site

Orkater

De Vreemdeling

Datum & tijd
Wo 27 okt | 20:15 - 21:35
Locatie
Grote Zaal
Prijzen
Regulier € 24,50
Incl. drankje en garderobe

Voor een nieuw project reist kunstenaar Michiel Voet naar Algerije om met zijn oude vriend Karim Ramtani terug te blikken op hun gedeelde verleden in Amsterdam. Ramtani verschijnt niet op de afgesproken plek en Voet besluit zijn vriend te gaan zoeken.
De Vreemdeling is een reconstructie van deze roadtrip door de Sahara. Een verhaal over de vriendschap tussen een Algerijn en een Nederlander. Maar ook over de koloniale geschiedenis van Europa en de verloren onschuld van het Europees migratiebeleid dat ver weg, in de Sahel, haar eigen grenzen overschrijdt.

De Algerijn Karim Ramtani woonde gedurende 22 jaar illegaal in Amsterdam en inspireerde de kunstenaar Michiel Voet tot het maken van een fototentoonstelling en een theaterproductie bij Orkater onder de titel De Onzichtbare Man. Van 2014 tot 2018 was de voorstelling te zien op festivals en in theaters in binnen- en buitenland. Karim Ramtani keerde drie jaar geleden gedesillusioneerd terug naar Algerije. Het illegale leven in Europa bood hem geen perspectief.

We attenderen u erop dat wij zolang de nu actuele Coronamaatregelen gelden om een Coronatoegangsbewijs zullen vragen voor toegang tot het theater.

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
20:15 - 21:35
20:15 - 21:35
Grote Zaal
Grote Zaal
Cast & info
Spel Meral Polat, Adam Kissequel, Ozan Aydogan en Michiel Voet
Regie Leopold Witte
Recensies
Trouw (****)
“In De Vreemdeling is alles dubbel. Met langs glijdende videobeelden is het een theatrale vertelling én een bewegende expositie van performances. (..) Juist die voortdurend verschuivende perspectieven maken het tot meer dan een exotisch reisverslag. Het laat zien dat de Europese blik beperkt is.” (...) “In De Vreemdeling maakt Adam Kissequel met zijn ogenspel en stembuiging de Malinese migrant tot een karakter van jewelste. Alleen al daarvoor de moeite waard!” (...) “Absurd-theatrale roadtrip dwars door de woestijn.” (...) “Een grootste prestatie” (...) “Het zijn aangrijpende vertellingen die we horen, geworteld in Algerije als een voormalige Franse kolonie. Over migratie, armoede, gebrek aan toekomstperspectief en illegaliteit gaat het, een bijna onbekende geschiedenis in het vrije, geprivilegieerde Westen.”
Theaterkrant
“Absurd-theatrale roadtrip dwars door de woestijn.” (...) "Wat deed Voet in de woestijn van Algerije? Het antwoord daarop is even spannend, bijzonder en beklemmend als de voorstelling zelf"(...) “Een grootste prestatie” (...) “Het zijn aangrijpende vertellingen die we horen, geworteld in Algerije als een voormalige Franse kolonie. Over migratie, armoede, gebrek aan toekomstperspectief en illegaliteit gaat het, een bijna onbekende geschiedenis in het vrije, geprivilegieerde Westen.”
Datum & tijd
Wo 27 okt | 20:15 - 21:35
Locatie
Grote Zaal
Prijzen
Regulier € 24,50
Incl. drankje en garderobe
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]