0411 Metamorphosis Foto Anja Beutler Liggend Natuurvolk 1600 Site

Nicole Beutler Projects

METAMORPHOSIS

Datum & tijd

A dance opera

Het ijs smelt, het klimaat verandert, machtsverhoudingen beginnen te verschuiven. Een grote onzekerheid ligt voor ons. Acht dansers en zangers én de virtuoze jazzdrummer Frank Rosaly nemen je mee in een ritueel voor het einde van het patriarchaat. De mannen zijn gevangen in het ijzige ritme van Henry Purcells ‘The Cold Song’ (“let me freeze again”) maar de hete adem van verandering hijgt in hun nek. Net als in de tekeningen van MC Escher zien we de transformatie stap voor stap gebeuren. Soms bijna onmerkbaar, soms met een schok. Een unieke hedendaagse dansopera, bekroond met vijf sterren door de Volkskrant.

Tegen de achtergrond van de mondiale klimaatcrisis is 8: METAMORPHOSIS een uitnodiging om bestaande structuren opnieuw te bekijken. Is er een andere manier van ‘manzijn’ mogelijk? Hoe gaan we de toekomst van de mensheid tegemoet? Regisseur en choreograaf Nicole Beutler laat langzaam maar zeker alle bekende patronen ‘smelten’ totdat er ruimte ontstaat voor een nieuwe gedroomde toekomst. In 8: METAMORPHOSIS wordt het theater op een bijzondere manier gebruikt, zo zag je de theaterzaal nog nooit! Genomineerd voor de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansvoorstelling van 2019-2021.

Vers van De Vest: op theateravontuur
Dit is een Vers van De Vest voorstelling. Ga mee op theateravontuur en kies uit 20 bijzondere producties je eigen serie. Voor 5 voorstellingen betaal je € 45 en voor 10 voorstellingen slechts € 80 (dus € 9 of € 8 per voorstelling, inclusief een drankje). Bij het bestellen voor deze voorstelling kun je kiezen voor één van de Vers van De Vest pakketten.

We attenderen u erop dat wij zolang de nu actuele Coronamaatregelen gelden om een Coronatoegangsbewijs zullen vragen voor toegang tot het theater.

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
20:15 - 21:30
20:15 - 21:30
Grote Zaal
Grote Zaal
Cast & info
Spel choreografie: Nicole Beutler | dans & zang: Arnout Lems, Dominic Kraemer, Felix Schellekens, Frank Rosaly, Joshi Martina, Rob Polmann, Sebastian Pickering Pedersen, Timo Tembuyser | slagwerk: Frank Rosaly
Muziek Gary Shepherd, Henry Purcell
Regie Nicole Beutler
Recensies
Volkskrant
“Imponerende dansopera over de patriarchale structuur die van geen wijken wil weten”
8: METHAMORPHOSIS winnaar VSCD Mimeprijs 2021-2021
8: Metamorphosis van Nicole Beutler Projects Nicole Beutler is als trefzeker regisseur van veelvormige ‘gesamtkunstwerken’ in staat om afzonderlijke disciplines betekenisvol samen te voegen terwijl ze hun eigen zeggingskracht behouden. In 8: Metamorphosis, een coproductie met ITA en Festival O., vertellen een achtkoppig mannenkoor, een slagwerker, een Electro componist/dj en een lichtontwerper aan de hand van het beroemdste barokke klaaglied van Henry Purcell een zinnelijk, alternatief scheppingsverhaal over de opkomst en ondergang der mensheid. Met als leidraad het uiteenvallen van het patriarchaat. De oerknal komt van het drumstel dat Frank Rosaly in den beginne woest te lijf gaat, en dat ontmantelt door de koorleden een apocalyptisch slagveld vormt. Op de soundscape van Gary Shepherd remixen de zangers Purcells barokklanken tot een hortend, echoënd klankgedicht. De mannen transformeren van anonieme werknemers, uniform bewegend in een knap uitgevoerde mimografie-van-het-maatpak, in mythische, androgyne en dierlijke wezens. Een bewegend, pulserend lichtgrit van ontwerpers Julian Maiwald en Minna Tikkainen omhult de performers alsof het hen gevangenhoudt en daarna bevrijdt. Door het omgekeerd gebruik van de schouwburgzaal eindigt de voorstelling met een visueel verbluffend tafereel: de performers verdwijnen tussen het in mist gehulde landschap van lege theaterstoelen.
Datum & tijd
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]