SUDDEN AND SUSPENDED NDT 2 ©Rahi Rezvani Online

Nederlands Dans Theater 2

Sudden and Suspended

Datum & tijd
Wo 15 jun | 20:15 - 22:10
Met pauze
Locatie
Grote Zaal
Prijzen
Regulier € 32,50
Incl. drankje en garderobe

Edward Clug (Cluster, Wereldpremière), David Raymond and Tiffany Tregarthen (Fathoms, Wereldpremière), Johan Inger - Impasse (2020)

In 'Sudden and Suspended' komen drie verschillende choreografische stemmen samen. Het NDT 2-programma presenteert een wereldpremière van gastchoreograaf Edward Clug, markeert het begin van een nieuwe relatie met Tiffany Tregarthen en David Raymond, die ook nieuw werk maken, en brengt Johan Ingers veelgeprezen 'IMPASSE' terug op het toneel.

Clug creëerde zijn eerste werk voor NDT, 'mutual comfort', in 2015, dat tot lovende recensies leidde en zijn doorbraak in Nederland betekende. In al zijn werken toont de choreograaf Edward Clug (Roemenië) een poëtisch en dynamisch karakter in zijn choreografische taal, met een scherp oog voor detail, dat verfijnde, intieme en sensuele bewegingen creëert. Clugs première voor 'Sudden and Suspended' is zijn vijfde creatie voor NDT, wat hem een terugkerende en welkome gastchoreograaf van het gezelschap maakt.

Het werk van Tiffany Tregarthen en David Raymond (Canada) kan beschreven worden als filmisch, de zwaartekracht tartend, en daagt de traditionele esthetiek en vormen van dans uit door middel van onderzoek, experiment en rigoureus vrij spel. Hun werk is wereldwijd opgevoerd en samen hebben de choreografen voor gezelschappen over de hele wereld gecreëerd. In 2007 richtten Tregarthen en Raymond hun eigen dansgezelschap Out Innerspace op, dat werken maakt die het lichaam en de menselijke ervaring inzetten als onbeperkte bronnen voor ontdekking en betekenis. Voor 'Sudden and Suspended' creëren de makers voor het eerst werk met de dansers van NDT 2.

De choreografie van Johan Inger (Zweden) onderstreept een krachtig en gepassioneerd vocabulaire dat zich ontvouwt in speelse en lyrische passages die een kinesthetische verbinding creëren. Als voormalig danser van NDT maakte hij in 1995 zijn eerste werk voor het gezelschap, en hij was tussen 2009 en 2015 associate choreograaf. Inger creëert wereldwijd voor gezelschappen.

Voor 'Sudden and Suspended' brengen de NDT 2-dansers 'IMPASSE' uit 2020 terug. Het werk bevraagt het vermogen om de wereld collectief in twijfel te trekken en om de kracht te vinden het opnieuw te verbeelden. Vloeiende bewegingen en sterke ritmes worden vertaald in momenten van hysterie en manische isolatie die voor een toenemend gevoel van urgentie zorgen.

Waarschuwing:
Deze voorstelling bevat stroboscopische effecten en is daarom niet geschikt voor personen die gevoelig zijn voor lichtflitsen.

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
20:15 - 22:10
20:15 - 22:10
Grote Zaal
Grote Zaal
Recensies
De Volkskrant
"In de nieuwe choreografie Cluster van Edward Clug lijken ze bijna een bewegend koraalrif, dan weer een computeranimatie van synchroon wuivende rietplanten"(...) Maar wat het zestal in Cluster (2022) laat zien is een overweldigend hecht gecomponeerd, bewegend kunstwerk van fabuleuze lichamen (...) "Loepzuiver, op het mathematische af, vormen ze een staccato uiteenwaaiend en precies in elkaar schuivend patroon. Met af en toe een grappig steekje onder water. Zo treft een kleine danseres plots twee joekels van kerels aan onder haar oksels. Onderwijl wordt dit trosje mensen voortgestuwd door de tintelende muziekcompositie van de Sloveense componist Milko Lazar. Met een uitdijend instrumentarium pipetteert hij energieke druppelklanken. Alles sprankelt even beheerst als opgewekt in dit nieuwe juweeltje voor het repertoire van NDT2. (over Cluster) "Ook het Canadese duo Tiffany Tregarthen & David Raymond voegt een fraai wervelend groepswerk toe, met hun nostalgisch getoonzette, Haagse debuut Fathoms (2022) voor twaalf dansers. Lichamen tollen, deuren piepen, stoelen draaien uit zichzelf en in deze wonderlijke sfeer springen dansers op legio creatieve manieren mis in elkaars loslatende armen"
Theaterkrant
"Het veelzijdige jonge ensemble van Nederlands Dans Theater, NDT2, toont met Sudden and Suspended dat het in staat is de poëtische zeggingskracht bloot te leggen die schuilt in het werk van heel uiteenlopende hedendaagse choreografen"
Datum & tijd
Wo 15 jun | 20:15 - 22:10
Met pauze
Locatie
Grote Zaal
Prijzen
Regulier € 32,50
Incl. drankje en garderobe
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]