Voyagers Campagnebeeld Verticaal Bowie Verschuuren 1600 271121
© Bowie Verschuuren

Marjolijn van Heemstra en Pynarello

Voyagers

Datum & tijd
Za 27 nov | 20:30
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Regulier € 23,50
Incl. drankje en garderobe

Samen met muzikaal rebellencollectief Pynarello vertelt theatermaker Marjolijn van Heemstra ons in de voorstelling 'Voyagers' het bijzondere verhaal van de onbemande ruimtesondes Voyager I & II. Onderzoekers gaven de sondes een boodschap mee aan boord: een samenvatting van onze wereld, gemaakt voor buitenaards leven dat een van de Voyagers misschien ooit onderschept. Met gedichten, gedachten en nieuwe muziek onderzoeken Van Heemstra en Pynarello wat deze wonderlijke missie zegt over hoe we als mensheid herinnerd willen worden.

In 1977 vertrokken de Voyager I & II op een wetenschappelijke missie naar de rand van ons zonnestelsel om daarna de interstellaire ruimte in te schieten. Behalve een wetenschappelijke was er ook een meer romantische missie: de Voyagers namen een best of van de mensheid mee in de vorm van negentig minuten audio en iets meer dan honderd beelden. Een foto van Chinese schoolklas, een eikenblad, een man die aan een ijsje likt. Senegalese trommels, Peruviaanse panfluiten, Mozart en Louis Armstrong. Gegraveerd op een gouden plaat, gemaakt om een miljard jaar mee te gaan. Klaar om gevonden te worden door iets of iemand. Wie besloot er wat er mee ging en waarom? En wat gebeurt er als - in een verre toekomst - een buitenaardse beschaving een van de gouden platen ontdekt?

Marjolijn van Heemstra (1981) is schrijver en theatermaker, met een grote fascinatie voor de ruimte. In 2020 schreef zij voor de Correspondent een serie over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen met nieuwe ogen naar onszelf en de aarde te kijken. Ook verscheen haar dichtbundel 'Reistijd, bedtijd, ijstijd', die verweven is door de voorstelling.

Rebellencollectief Pynarello laat horen dat klassieke muziek anders kan; avontuurlijker, spontaner, directer, zonder dirigent en zonder bladmuziek. Vijf Pynarelli schrijven hun eigen muziek, speciaal voor deze voorstelling.

We attenderen u erop dat de mogelijkheid bestaat dat we u vanaf september om een Coronatoegangsbewijs zullen vragen voor toegang tot het theater.

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
20:30
20:30
Kleine Zaal
Kleine Zaal
Cast & info
Spel Marjolijn van Heemstra
Muziek Pyranello: Remco Menting, Kika Sprangers, Teis Semey, Thomas Pol, Emma Kroon, Geerten Feller, Merel Vercammen, Lonneke van Straalen
Regie Erik Whien
Recensies
Philippe Schoonejans - Projectmanager bij het European Space Agency
"De voorstelling en de met de Voyagers meegestuurde muziek en foto's tonen de ziel van de mensheid en zetten aan het denken. Prachtig!"
Vincent Kouters - de Volkskrant
“De melancholische muziek is een perfecte partner voor Van Heemstra en haar poëtische verhaal”
Milo Grootjes - Hoofd ARTIS-Planetarium
"Marjolijn van Heemstra weet het heelal telkens nog iets mooier, kleiner, reflecterender, poëtischer en humoristischer te maken."
Elisabeth Oosterling - NRC
“Voyagers maakt indruk door de beheerst-bevlogen toon van Van Heemstra”
Datum & tijd
Za 27 nov | 20:30
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Regulier € 23,50
Incl. drankje en garderobe
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]