1600 Site (2)

LeineRoebana

STORM

Datum & tijd
Vr 20 mei | 20:30 - 21:35
Zonder pauze
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Regulier € 20,00
Incl. drankje en garderobe

STORM is een unieke samenwerking tussen voormalig Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki, een componist die durft te denken vanuit beweging en choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, die vorm geven aan klank. Vitale emoties en ordening, dans en muziek ontmoeten elkaar in een storm-achtige voorstelling met zes dansers en drie musici.

Een basklarinet speelt klaaglijk, dan weer fel; een theorbe klinkt als een mandoline in een jazzorkest, de contrabas wordt welluidend beroerd door een blauwogige danseres, of nee toch een musicus.

LeineRoebana staat bekend om haar cross-disciplinaire producties waarin dans en muziek samensmelten tot één geheel. Calliope Tsoupaki laat zich in haar werk beïnvloeden door zowel oude als hedendaagse muziek; Westerse compositietechnieken en de traditionele klanken uit Griekenland en het Midden-Oosten. Haar muziek kenmerkt zich door haar melodische karakter, warm geluid en emotionele kwaliteit.

STORM klinkt dreigend, maar dans en muziek zijn intiem, als een bezwering van de storm. Klank en beweging roepen een echo op van oude Griekse volksfeesten, afwisselend ritueel en emotioneel. Elementen als cirkelbewegingen, ingehouden energie als stilte voor de storm en het passionele van de Griekse dans en muziek vormen de basis. Die echo wint aan momentum door de gezamenlijke nieuwe ordeningsprincipes waarmee Calliope Tsoupaki en LeineRoebana dans en muziek doen versmelten.

STORM is een achtbaan van dans en muziek: van gedragen beweging, iconische gebaren en rituele precisie tot ingehouden en directe emoties uitgevoerd door een jonge cast van zes dansers en musici David Kweksilber op (bas)klarinet, David Mackor op theorbe en Dominique Chabot op contrabas. De jonge modeontwerper Carlijn Veurink voegt daar met haar autonome sculpturale kostuums een laag aan toe.

Bijzonder, persoonlijk publieksonthaal
Kom meer te weten over de voorstelling, de muziek en het maakproces tijdens deze gratis inleiding
Voorafgaand aan de voorstelling nodigt LeineRoebana haar publiek uit om kennis te maken met
2 dansers, musici en choreografen voor een bijzondere inleiding in de zaal: een half uur voor
aanvang gaan de zaaldeuren open voor het bij het publiek inmiddels zeer geliefde publieksonthaal!
Bijzondere ervaringen tijdens het maakproces en inspiratiebronnen worden gedeeld en er is de
mogelijkheid voor het publiek vragen te stellen aan de choreografen, terwijl de dansers en musici
zich op het toneel opwarmen en voorbereiden op de voorstelling.
Aansluitend op het publieksonthaal begint de voorstelling.

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
20:30 - 21:35
20:30 - 21:35
Kleine Zaal
Kleine Zaal
Cast & info
Spel Andrea Pisano, Timon De Ridder, Aika Goto, Kris Mohammed Adem, Benedita Crispiniano, Margarida Constantino
Muziek David Kweksilber ((bas) klarinet), David Mackor (theorbe), Dominique Chabot (contrabas)
Recensies
Trouw
"De abstracte danstaal van LeineRoebana geeft de Griekse dansfolklore extra diepgang" (...) "Het muziekstuk dat Calliope Tsoupaki, Componist des Vaderlands van 2018 tot 2021, voor de dansvoorstelling Storm componeerde, bevat flink wat dynamische verrassingen"(...) "Dansgezelschap LeineRoebana, ruim 25 jaar op zoek naar versmelting van muziek en dans, kunnen met Storm een geslaagde samenwerking met muziekmakers aan hun indrukwekkende lijstje (van Tan Dun tot Maarten Altena) toevoegen."(...) "Opzwepende rondedansen jagen de dansers voort in een bewegingsstorm die opsteekt en weer gaat liggen."
Theaterkrant
-"(het is) een verademing weer eens dans te beleven waar musici en dansers elkaar op de planken uitdagen, inspireren, aanvullen en aanvuren."(...) "Vol overgave deelnemen aan dit gebeuren levert een gevoel van bevrijding op die aanstekelijk werkt op het publiek." (...) "Muziek en dans opereren, zoals te verwachten bij LeineRoebana, autonoom én tezamen."
NRC
" stormachtige uitbarstingen maken openingen in de abstracte dans met zijn gestileerde vormgeving, zodat Storm bij vlagen een aangename aardse warmte uitstraalt." (...) "In hun dans Storm is die cirkel in al zijn symbolische en rituele kracht juist gethematiseerd. Ook in de fascinerende muziek van componist Calliope Tsoupaki cirkelt het."(...) "En hoewel de dansers grotendeels los van elkaar opereren, lijken ze toch verbonden door een gemeenschapsgevoel, zoals ook muziek en dans autonoom en toch samen zijn."(...) "Binnen de groep is ruimte voor zelfexpressie en emoties. Met woeste kreten spurten individuele dansers soms door de ruimte of wervelen ze zich in versnellend tempo in een roes."
Datum & tijd
Vr 20 mei | 20:30 - 21:35
Zonder pauze
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Regulier € 20,00
Incl. drankje en garderobe
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]