112121 Wie Heeft Mijn Vader Vermoord ITA 2122 © Jan Versweyveld 1600 Site
© Jan Versweyveld
© Jan Versweyveld

Internationaal Theater Amsterdam / Ivo van Hove

Wie heeft mijn vader vermoord

Datum & tijd
Zo 21 nov | 20:15 - 21:40
Zonder pauze
Locatie
Grote Zaal
Prijzen
Regulier € 25,00
Incl. drankje en garderobe

Ivo van Hove bewerkte 'Wie heeft mijn vader vermoord' van literaire sensatie Édouard Louis. Van Hove maakte van het zeer uitgesproken boek een monoloog, speciaal voor Hans Kesting.

De jonge schrijver Édouard Louis (1992) is in Frankrijk de grootste literaire sensatie sinds Michel Houellebecq. Met zijn autobiografische romandebuut 'Weg met Eddy Bellegueule' keek hij terug op zijn getormenteerde jeugd als jonge gay in de vergeten onderklasse van de samenleving: het door werkloosheid geteisterde Noord-Frankrijk. Met zijn werk zwengelt Louis discussies aan over klassenverschillen, racisme en homofobie. De auteur deinst er niet voor terug om zich politiek uit te spreken: hij schaarde zich demonstratief achter de gele-hesjesbeweging en ging de strijd aan met de Franse president Macron: ‘Mijn boek verzet zich tegen wie u bent en wat u doet.’

Édouard Louis vond de aanleiding voor 'Wie heeft mijn vader vermoord' in een bezoek dat hij na enige afwezigheid aan zijn vader bracht, die hij bijna onherkenbaar terugvond. De man is vroegtijdig oud en ziek geworden; het gevolg van een leven dat werd getekend door alcohol, sociale achterstelling, zwaar werk en een bedrijfsongeval. Louis legt de oorzaak bij de elite voor wie politiek vooral een ‘esthetische kwestie’ is: zij doet aan politiek die zo goed als geen invloed op hun leven heeft. De onderklasse daarentegen gaat krom onder de bezuinigingen op uitkeringen.

Ivo van Hove over 'Wie heeft mijn vader vermoord'
‘Een aangrijpend verhaal over een vader die op zijn vijftigste fysiek en mentaal een wrak is door het harde werk in de zware industrie van Noord-Frankrijk. Het is tegelijk een woedende aanklacht tegen de politieke elite als de liefdesbetuiging van een zoon aan zijn vader. Ook schrijft Édouard Louis over hoe hij als jonge homoseksueel door zijn eigen arbeidersfamilie tot outcast werd verdoemd. Met deze brutale, schitterende tekst maakte ik een monoloog voor Hans Kesting.’

Nominatie Louis d'Or VSCD Toneeljury - uit het juryrapport
"Met zijn kristalheldere, indrukwekkende spel toont Hans Kesting zich in Wie heeft mijn vader vermoord een van de meest toonaangevende acteurs van dit moment. Schakelend tussen verschillende perspectieven legt Kesting alle uiteenlopende verschijningsvormen vankwetsbaarheid aan de dag.

Naar het boek van Édouard Louis
Vertaling, bewerking en regie: Ivo van Hove
Scenografie en licht Jan Versweyveld
Kostuums An D’Huys
Muziek George Dhauw
Coproducent deSingel Antwerpen
Particulier producent Jeroen van Ingen en Jaap Kooijman, Bertil van Kaam

We attenderen u erop dat de mogelijkheid bestaat dat we u vanaf september om een Coronatoegangsbewijs zullen vragen voor toegang tot het theater.

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
20:15 - 21:40
20:15 - 21:40
Grote Zaal
Grote Zaal
Cast & info
Spel Hans Kesting
Regie Ivo van Hove
Vertaling Ivo van Hove
Recensies
NRC
"Hans Kesting overweldigt in theaterversie ‘Wie heeft mijn vader vermoord" (...) Kesting speelt zijn personage trefzeker, kwetsbaar en gekweld. Treffend is bovendien de fysieke transformatie als hij de vader speelt- kromgebogen rug, uitgezakte buik en rochelend in dichte sigarettenrook. Even daarvoor danste hij verwachtingsvol als een jong kind op 'Barbie Girl' van Aqua
Trouw
"De voorstelling laat zien dat één acteur met een sterke tekst op een nagenoeg kaal toneel meedogenloos onder de huid van het publiek kan kruipen."
De Telegraaf
"Intens en prachtig gespeeld door Kesting die moeiteloos schakelt van een zieke oude man naar een naar de aandacht van zijn vader hunkerend jongetje."
De Volkskrant
"Genadeloos en roerend portret" "Wie heeft mijn vader vermoord is een genadeloos en roerend portret van een kansarme man, in een milieu waar armoede en drankzucht van vader op zoon worden doorgegeven."
Datum & tijd
Zo 21 nov | 20:15 - 21:40
Zonder pauze
Locatie
Grote Zaal
Prijzen
Regulier € 25,00
Incl. drankje en garderobe
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]