Leedvermaak HNT 2020 By Gordon Meuleman Nieuw 010422 1600 Site
© Gordon Meuleman

Het Nationale Theater en Asko|Schönberg

Leedvermaak trilogie

Datum & tijd
Za 2 apr | 19:00
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Regulier € 27,50
Incl. drankje en garderobe

Nooit eerder waren de drie beroemde stukken van Judith Herzberg – Leedvermaak, Rijgdraad en Simon – op één avond in de Nederlandse theaters te zien. De Leedvermaak trilogie is een lichtvoetig, wrang en ontroerend familieverhaal.

Judith Herzberg schreef Leedvermaak (1982), Rijgdraad (1995) en Simon (2001). Deze geroemde theatertrilogie is in Nederland voor het eerst, in zijn geheel te zien. Leedvermaak en Rijgdraad zijn mijlpalen uit de twintigste eeuw, beide bovendien succesvol verfilmd door Frans Weisz. Simon is in Nederland nog niet eerder opgevoerd.

Het verhaal begint in 1972 met een uitbundig bruiloftsfeest. Lea trouwt voor de derde keer, met Nico. Gedurende dertig jaar volgen we hun levens en die van hun ouders, hun kinderen en hun vrienden. Mensen verbinden zich en gaan weer uit elkaar. Kinderen worden geboren, ouderen gaan dood. Trauma’s worden opgerakeld en weer diep weggestopt. Drie decennia volgen we het lief en leed van deze ‘gewone’ Nederlandse familie.
“Mijn trilogie gaat niet over de oorlog,” zegt Judith Herzberg in een interview (NRC, 2015). “Het gaat over moeizame relaties tegen een bepaalde achtergrond. Dat is toevallig de Tweede Wereldoorlog, maar dat is niet het echte onderwerp.” In de ogen van De Vroedt is de trilogie van Herzberg belangrijk omdat het zo Nederlands is. “Het gaat over groot en klein menselijk leed, met daaronder steeds de verleiding te zwijgen en weg te kijken. Herzberg heeft dit meesterlijk opgeschreven in schijnbaar luchtige, tintelende dialogen.” In 2018 ontving Judith Herzberg voor haar oeuvre de Prijs der Nederlandse Letteren, de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied.

We attenderen u erop dat de mogelijkheid bestaat dat we u vanaf september om een Coronatoegangsbewijs zullen vragen voor toegang tot het theater.

Lees meer Lees minder
Volledig overzicht
19:00
19:00
Kleine Zaal
Kleine Zaal
19:00
19:00
Kleine Zaal
Kleine Zaal
Cast & info
Spel Soumaya Ahouaoui, Mariana Aparicio Torres, Gustav Borreman, Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Malou Gorter, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Nick Renzo Garcia, Esther Scheldwacht, Betty Schuurman, Joris Smit, Jaap Spijkers, Johannes Wirix-Speetjens Musici Asko|Schönberg: fluit: Ingrid Geerlings of Jana Machalett, klarinet: Daniël Boeke of David Kweksilber, viool: Marijke van Kooten of Isa Goldschmeding, cello: Sebastiaan van Halsema of Maya Fridman
Regie Eric de Vroedt
Datum & tijd
Za 2 apr | 19:00
Locatie
Kleine Zaal
Prijzen
Regulier € 27,50
Incl. drankje en garderobe
Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]