Toneelgroep Oostpool

Laura H. (16+)

toneel

Naar de gelijknamige bestseller van Thomas Rueb.

De afstand tussen waar je staat en waar je naar kijkt, is bepalend voor wat je ziet.

Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en veroordeeld? Als de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt, laat het hem niet meer los. Hij gaat op zoek naar het antwoord op wat haar bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Na haar vrijlating sprak Thomas meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren. Met als resultaat een soms ongelooflijk relaas. Van zijn boek Laura H. zijn meer dan 25.000 exemplaren verkocht.

Als Rueb begin 2019 aankondigt dat zijn bestseller een theaterversie wordt, neemt hij complimenten en felicitaties in ontvangst. Nu, ruim een jaar later, lijkt de publieke opinie anders te reageren. De verhitte discussie over kinderen van moeders die terugkeren uit Syrië laat vrijwel niemand ongemoeid, een gesprek over religie en extremisme lijkt gepaard te gaan met zwart-wit denken. Je bent dader of slachtoffer. Goed of fout. Voor of tegen.

Het er niet over hebben, betekent niet dat het er niet is
Het verhaal van Laura H. past naadloos in de lijn die Toneelgroep Oostpool onderschrijft: het brengen van verhalen van nu over thema’s waar we het vandaag over moeten hebben. Hoe pijnlijk of onbegrijpelijk ze soms ook zijn. Het zijn verhalen die onze huidige tijd tekenen, die gehoord en gedeeld moeten worden en waar we niet van weg mogen kijken. Want het er niet over hebben, betekent niet dat het er niet is.

Een verhaal over de tijd waarin we leven
Met Laura H. brengt Oostpool een verhaal dat in het teken staat van een grotere context. Een voorstelling over de tijd waarin we leven, over een maatschappij waarin mensen zich ongezien voelen, waar polarisatie op de loer ligt en waarin feiten en meningen zich onontkoombaar vermengen.
Kaarten
  • Toneelgroep Oostpool

    Zaal Grote Zaal
    Prijs Normaal € 22,50 Incl. drankje en garderobe

    Toneelgroep Oostpool Grote Zaal 22.50