Theater Utrecht

Koliek

toneel
Koliek is een van de meest bijzondere teksten die er ooit voor het theater zijn geschreven. De beruchte monoloog van Rainald Goetz heeft niets anders dan ALLES tot onderwerp. Wat is bestaan? Wat zijn woorden? Wat is de wereld? Hoe kunnen we in het nu leven, als we tegelijkertijd het leven proberen te doorgronden. Koliek is in de handen van regisseur Thibaud Delpeut een muzikale en visuele zoom-in op de elementaire deeltjes van wat het betekent om te ‘zijn’.

Het is als een intense trip naar de grens van een zwart gat, voorbij tijd en ruimte. Een bijzondere reis waarbij ondergaan zeker zo belangrijk is als begrijpen. Acteur Vincent van der Valk belichaamt en verklankt met Koliek een tekst die een speler gegarandeerd tot het uiterste drijft. Hij geeft, zoals Goetz dat noemt, ‘zijn adem’ aan een tekst die zich afvraagt of twijfel uiteindelijk de enig mogelijke waarheid is.

Muziek. Geloof. Twijfel.
Koliek (1986) gaat over een man die het bestaan overdenkt met de urgentie van iemand die verkeert op de grens van leven en dood. Met zijn grammatica tartende, ingedikte zinnen is het een zinsbegoochelende, poëtische samenvatting van een mensenleven lang denken en dansen, voelen en vrijen, filosoferen en ervaren. De muziek die Thibaud Delpeut componeert én live speelt op synthesizer verbindt alles aan elkaar. Koliek is Goetz’ worsteling om de werkelijkheid in woorden te vangen. En ondanks de confronterende wetenschap dat elke beschrijving van de werkelijkheid ontoereikend is, viert het ook de poging daartoe.

Thibaud Delpeut creëert in dialoog met de tekst een innovatief auditief universum dat denken en binnenwereld van het personage verbindt met ruimte en publiek. Ook zal hij – voor het eerst – live in de zaal zijn synthesizers bespelen.

 
Kaarten
  • Theater Utrecht

    Zaal Kleine Zaal
    Prijs Normaal € 20,00 incl. drankje en garderobe

    Theater Utrecht Kleine Zaal 20.00