Nederlands Kamerorkest Ensemble met Gordan Nikolić (viool) en Dejan Lazic (piano)

Dvořák, Mozart en Mendelssohn

klassiek
Soms kun je met een klein ensemble de prachtige volle klank van een compleet orkest suggereren. Dat bewijst dit concert maar weer eens. Alle muziek op het programma is bekend geworden in een orkestrale versie, maar wordt nu gespeeld door een kleine selectie uit het Nederlands Kamerorkest met meesterviolist Gordan Nikolić.

Programma:

Dvořák - Nocturne voor strijkkwintet
Mozart- Pianoconcert nr. 12
Mendelssohn- Octet in Es voor strijkers

Dejan Lazić speelt Mozart
Dejan Lazić is een vertrouwd gezicht bij het Nederlands Kamerorkest. Bijna elk jaar is de Kroatische, in Amsterdam wonende, pianist bij het orkest te horen. Hij soleert in Mozarts Pianoconcert nr. 12, een van de eerste concerten waarmee de componist in Wenen furore maakte. Volgens de partituur kun je alle blazers in het orkest weglaten en zelfs de strijkersgroep enkelvoudig bezetten. Het tovert dit fijngevoelige pianoconcert om tot werkelijk delicate kamermuziek.

Dvořák en Mendelssohn
De Nocturne van Dvořák had eerst een plekje in een van zijn strijkkwartetten, maar werd een strijkkwintet en eindigde als zelfstandig karakterstuk voor strijkorkest. Nu weer te horen in  oorspronkelijke vorm met kleine bezetting. En Mendelssohn? Die maakte als puber van zestien met zijn Octet een onwaarschijnlijk groot meesterwerk. Alle latere populaire bewerkingen voor strijkorkest ten spijt, heeft het origineel met acht strijkers nog steeds de meeste verbeeldingskracht.
Kaarten
  • Nederlands Kamerorkest Ensemble met Gordan Nikolić (viool) en Dejan Lazic (piano)

    Zaal Grote Zaal
    Prijs Normaal € 32,50
    PrijsCJP € 15,00 Incl. drankje en garderobe

    Nederlands Kamerorkest Ensemble met Gordan Nikolić (viool) en Dejan Lazic (piano) Grote Zaal 32.50