Het Nationale Theater

HNT speelt altijd - U bent mijn moeder/ Krapps laatste band

toneel
In deze double-bill zie je twee nieuwe toneelparels van Het Nationale Theater: 'U bent mijn moeder' en 'Krapps laatste band'.

U bent mijn moeder
Joop Admiraals ontroerende ode aan zijn dementerende moeder 
In 1981 schreef Joop Admiraal theatergeschiedenis met U bent mijn moeder, gebaseerd op gesprekken die hij met zijn dementerende moeder in het verzorgingshuis voerde. Opzienbarend was hoe Admiraal zowel zichzelf áls zijn moeder speelde, waardoor de voorstelling ook een meesterproef toneelspelen werd. Rick Paul van Mulligen wilde deze tekst die hem zeer aan het hart gaat al langere tijd spelen, Noël Fischer had hem ook op haar verlanglijst staan. Nu zagen zij de kans schoon.

De pers over U bent mijn moeder: 
 “Het is fascinerend om de transformatie van Rick Paul van Mulligen te zien” (...)
“een magistrale omkering” (De Volkskrant ****)

“intrigerend zijn alle subtiele ouderdomsgebaartjes” (...) “Het fascinerende aan U bent mijn moeder is de even zichtbare als onzichtbare opsplitsing van een acteur in twee, intiem verwante maar ook botsende personages: een homoseksuele zoon en zijn conservatieve moeder.”
 
Krapps laatste band
Na Wachten op Godot en Eindspel de derde Beckett-parel van Erik Whien 
 Erik Whien is na Wachten op Godot en Eindspel dé hedendaagse Nederlandse Beckett-regisseur. Met Jaap Spijkers maakt hij nu Krapps laatste band. De 69-jarige Krapp zet al zijn leven lang, steeds op zijn verjaardag, de bevindingen van het afgelopen jaar op band. Deze avond luistert hij luidkeels commentaar gevend terug naar oude opnames vol verlangens en ambitie, alvorens zijn laatste band in te spreken. “Heb juist geluisterd naar die stomme klootzak waarvoor ik mezelf dertig jaar geleden hield. Moeilijk te geloven dat ik ooit zo erg was. Godzijdank is dat voorbij.”

 De pers over Krapps laatste band:
 “Spijkers en Whien benadrukken erg mooi dat de twee stemmen van Krapp – de oude die in de voorstelling spreekt, de jongere op de band – elkaar nooit zullen vinden.” (...) “Die uitgepuurde vorm is boeiend en knap”

"Jaap Spijkers mooi en ingetogen" (Parool)

 “Memorabel beeld” (NRC)

Vers van De Vest: op theateravontuur
Dit is een Vers van De Vest voorstelling. Ga mee op theateravontuur!
Kies uit 8 bijzondere producties je eigen serie van 3 voorstellingen en betaal slechts € 30 (dus € 10 per voorstelling). Voor Vers van De Vest is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, maak dus snel je keuze. De korting wordt automatisch verrekend. Bekijk het aanbod.
Kaarten
  • Het Nationale Theater

    Zaal Grote Zaal
    Prijs Normaal € 24,50 Excl.drankje

    Het Nationale Theater Grote Zaal 24.50