Emio Greco | Pieter C. Scholten

BLASPHEMY RHAPSODY

dans

De beweeglijkheid van zekerheden.

De Zuid-Italiaanse dans Pizzica, oorspronkelijk een wilde dans om het dodelijke gif van een spinnenbeet uit het lichaam te verdrijven, werd in tijden van armoede dé remedie tegen depressies. De swingende Charleston ontstond tijdens het interbellum als reactie op de strikte vooroorlogse etiketten en markeerde de bevrijding van de constante doodsangst die de Eerste Wereldoorlog veroorzaakt had.  

Blasphemy Rhapsody ontstond tijdens de coronacrisis.
 
De manier waarop we dansen kan nooit helemaal los gezien worden van de manier waarop we samenleven. Zo grijpen dans en samenleving stevig in elkaar. Of sterker nog, de kracht van dans werkt als motor van verandering. Wat te doen om vergankelijkheid te beteugelen? Het goddelijke aanraken of het aardse verslinden, afstand houden of elkaar juist doodknuffelen?
 
Stilte voor de storm
We spreiden onze vleugels. De popsong 'Around the world' van Daftpunk klinkt uit de boxen. De eerste prille windvlaag zet ons in beweging. Omhoog worden we gevoerd maar onze voeten blijven stevig verankerd in de grond. Blasphemy Rhapsody ontpopt zich vervolgens als een gedanst ritueel waarin zekerheden worden geofferd. Een oproep om de beweeglijkheid van het leven te omarmen. Een ceremonie waarin de down to earth werkelijkheid zich nestelt in heiligheid.

Als vloeken in de kerk, ontstond Blasphemy Rhapsody, met gepaste afstand en vanuit een prangende noodzaak tot voortgang. Dit keer niet in een studio maar in hun ‘heilige’ thuis ruimte werkten de dansers aan een solo met als uitgangspunt het zwiepend gestructureerd voet-werk van de Charleston en de extatische dans van de zuid-Italiaans dans de Pizzica. In online verbinding met Emio Greco | Pieter C. Scholten zwoegden ze nietsontziend zich een weg, langs banken en onder tafels, om met de kracht van dans de muren de maat te nemen en hun grenzen te verleggen.
 
Blasphemy Rhapsody luidt samen met de premières van Shameless en We Want It All het startsein in van seizoen 2020/2021 waarin Greco en Scholten zich overgeven aan het rücksichtsloos idealisme met de beweeglijkheid van leven als overkoepelend motief.
Kaarten
  • Emio Greco | Pieter C. Scholten

    Zaal Grote Zaal
    Prijs Normaal € 22,50 Incl. drankje en garderobe

    Emio Greco | Pieter C. Scholten Grote Zaal 22.50