De Warme Winkel

Afscheidstournee

theater

De Warme Winkel zegt toedeloe tegen onze luxe.

We zeggen gedag.
Toedeloe tegen onze luxe.
De groeten aan de geldingsdrang.
Maar afscheid nemen moet je leren.
We oefenen het opofferen.
We stoppen met concurreren.
We willen niet langer vervuilen, voortplanten en vliegen.
We zijn geen vogels; we zijn fietsers.
We nemen afscheid van opdringerigheid, afscheid van touren.
Een afscheid per fiets.
Van stad naar stad.
Één laatste keer.

Hoe houden we het leuk met 10 miljard mensen op deze aardkloot? In Afscheidstournee onderzoekt Theatergroep De Warme Winkel ‘ascese’ als antwoord hierop. We gaan oefenen in krimpen, in slinken, in samenballen. We gaan heel veel moeite doen voor weinig, zoeken de schoonheid in het kleine en het plezier in het verstrijken van de tijd. We bakken een show die niet vervuilt en proberen zodoende leuker theater te maken. Wat blijft er over en wat komt ervoor in de plaats?

Van theater naar theater reizen we op de fiets, met het decor en de techniek in fietstassen. Expres in de winter, onder barre omstandigheden om ons aan te scherpen. Onderweg slapen we in het theater of buiten. Van deze tocht en ons onderzoek naar ascese maken we een documentaire, die door IDFA wordt gecopresenteerd en ook onderdeel is van de voorstelling. Een radicale poging om een klimaatneutraal toneelstuk te creëren. Dus pak je fiets naar het theater en neem je jas mee; de thermostaat gaat op nul.

De voorstelling is het tweede deel van een serie waarin Vincent Rietveld van De Warme Winkel mogelijke antwoorden onderzoekt op de vraag; hoe verhoud je je als individu tot de overbevolking waar je deel van uitmaakt? En hoe kan je je wapenen tegen het besef van overtolligheid? Word je de beste, en onttrek je je daarmee aan de soep van middelmatigheid: Vincent Rietveld gaat voor de Louis d'Or (2019, ★★★★ NRC & Volkskrant). Zoek je de schoonheid in ascese en verklein je hiermee jouw ecologische voetafdruk: Afscheidstournee (2020). Of moeten we verder met minder: Moord (2021).

In coproductie met Campo
In samenwerking met IDFA en gesteund door Film Fund DocLab Interactive Grant

Lees hier een artikel in het NRC

 
Kaarten
  • De Warme Winkel

    Zaal Kleine Zaal
    Prijs Normaal € 18,50 Incl. drankje en garderobe

    De Warme Winkel Kleine Zaal 18.50