Joost Zwagerman Lezing 2019

Julian Barnes

lezing
Jaarlijks wordt in Alkmaar op 18 november, de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), de Joost Zwagerman Lezing gehouden. Hiervoor wordt een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar van internationale betekenis uitgenodigd om te reflecteren op het belang van beeldende kunst en literatuur en de relatie tussen de twee domeinen.

De Joost Zwagerman Lezing 2019 zal worden gegeven door de vermaarde Britse schrijver Julian Barnes. Julian Barnes (1946) schrijft essays, romans, memoires en mengvormen daarvan. Grote bekendheid verwierf hij met Flaubert’s Parrot. Barnes is internationaal gelauwerd, onder andere met de David Cohen Prize en de Oostenrijkse Staatsprijs voor literatuur. Voor de roman Sense of an Ending ontving hij in 2011 de prestigieuze Man Booker Prize voor fictie. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald. Joost Zwagerman was een groot bewonderaar van Julian Barnes.

Over fictie zegt Barnes: ‘Fictie verklaart en verrijkt, meer dan enige andere vorm van schrijven, het leven. (…) Als het om de waarheid van het leven gaat, hebben romans ons het meest te vertellen: wat het is, hoe we het doen, waartoe het misschien dient, hoe we ervan genieten en het appreciëren, en hoe we het verliezen.’

Een muzikaal intermezzo wordt verzorgd door Lavinia Meijer.

De Joost Zwagerman Lezing is een initiatief van Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard en TAQA Theater De Vest/De Grote Kerk Alkmaar en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alkmaar en het Victoriefonds.

Voorafgaand aan de (Engels gesproken) lezing zal de winnaar van de Essayprijs bekend gemaakt worden.

Speciaal arrangement voor lezers van de Volkskrant
Voorafgaand aan de lezing, om 17.00 uur, is er een diner met talk door jeugdvriend Rinke Smedinga in de Plein Zaal. Met de code uit de Volkskrant wordt je toegangskaartje automatisch omgezet in dit arrangement, kosten € 49,50 per persoon:
- diner + 2 drankjes en talk Rinke Smedinga
- Joost Zwagerman Lezing 2019 door Julian Barnes
Bestel eerst je ticket voor de Joost Zwagerman Lezing en vul verderop in het bestelproces bij kortingscode de code voor het arrangement in. Je toegangskaartje wordt dan automatisch omgezet in dit arrangement.
Kaarten
  • Joost Zwagerman Lezing 2019

    Zaal Grote Zaal
    Prijs Normaal € 17,50 incl. drankje en garderobe

    Joost Zwagerman Lezing 2019 Grote Zaal 17.50