Het Nationale Theater

De wereld volgens John

toneel

Voorstelling als technoparty, met de snelheid van een videoclip.

Juni 2019. Twee nieuwsberichten houden ons land in de greep: een jonge man heeft zich opgesloten in het gorillaverblijf van de Rotterdamse dierentuin Blijdorp. En: in de Haagse wijk Duindorp is een illegaal gebouwd vreugdevuur omgevallen, met een dodelijk slachtoffer tot gevolg.
 
“We zijn in de lucht, we staan aan! Welkom bij de Wereld volgens John, waar we naast het nieuws graag linkse gekkies verslaan.”

We zijn live in de uitzending van 'De wereld volgens John'. In zijn eigen talkradiostation doet Hagenaar John Landschot (de (im) populaire, populistische volksmenner uit 'The Nation') verslag van beide nieuwsitems. De man in het apenhok blijkt Jan K., aanvoerder van het Duindorpse vreugdevuur. In zijn show is John in contact met inbellers; omstanders, belanghebbenden, buurtbewoners en politici. Beetje bij beetje wordt de reden onthuld waarom Jan K. krachten wil meten met een aap en waarom midden in de zomer een illegaal vreugdevuur moest worden gebouwd. Tijdens de voorstelling zit het publiek in de uitzending van 'De wereld volgens John' en is live getuige van de man die zichzelf heeft opgesloten in het gorillaverblijf. 'De wereld volgens John' is een oergeestige aanklacht van de ‘normale Nederlander’ die zich in toenemende mate stoort aan de mensen die zijn ‘gave land’ te grabbel gooien: graaiende bazen, klagende nieuwkomers en vrouwen die hun natuurlijke plek niet kennen. Maar ook een verhaal over verbondenheid met de medemens en mannenvriendschap. Net als bij 'The Nation' gaat Eric de Vroedt weer op onderzoek in Den Haag. Dit keer verruilt hij de Schilderswijk voor Duindorp.
 
Spin-off van The Nation
'De wereld volgens John' is genoemd naar het (im)populaire personage John Landschot uit 'The Nation'(gespeeld door Bram Coopmans). Landschot, de populistische politicus uit aflevering 2 van 'The Nation'keert samen met een aantal personages uit 'The Nation' terug in 'De wereld volgens John'..
 'The Nation''  niet gezien? Geen probleem! 'De wereld volgens John'is van begin tot eind goed te volgen voor iedereen die 'The Nation' niet gezien heeft.
 
 Het Nationale Theater
TAQA Theater De Vest is trots dat Het Nationale Theater ook in het seizoen 2018-2019 haar vaste partner is. Het gezelschap, een fusie van de Koninklijke Schouwburg, het Nationale Toneel, NTjong en Theater aan het Spui, komt in het nieuwe theaterseizoen met maar liefst zeven voorstellingen naar De Vest! Bekijk hier alle voorstellingen.

Nominatie Toneel Publieksprijs
Deze voorstelling is genomineerd voor de Toneel Publieksprijs van TAQA Theater De Vest. In theaterseizoen 2018-2019 kunnen alle toneelbezoekers na afloop van de voorstelling hun waardering laten blijken middels een stembiljet. Aan het eind van het seizoen wordt de publiekslieveling bekendgemaakt. Kom dit seizoen dus naar een van de prachtige toneelvoorstellingen en vergeet niet te stemmen! Lees hier meer over de Toneel Publieksprijs en bekijk alle genomineerden.
Kaarten
  • Het Nationale Theater

    Zaal Grote Zaal
    Prijs Normaal € 26,50 incl. drankje en garderobe

    Het Nationale Theater Grote Zaal 26.50