J.A.N.E. Muziektheater en Katinka Polderman

Over de beiaardier die in een klok veranderde

muziektheater
Muziektheatervoorstelling “Over de beiaardier die in een klok veranderde” vertelt het tragikomische verhaal over het leven en dood van een beiaardier en zijn wedergeboorte als klok. Centraal staat zijn optreden voor Lou Reed in New York.

Katinka Polderman vertelt en zingt het verhaal, samen met de filmbeelden en performance van Paul en Menno de Nooijer en composities van Jorrit Tamminga, Erik Bosgraaf, Bart de Vrees en Izhar Elias ondersteunen met hun live muziek en elektronische klanken de wonderbaarlijke geschiedenis van de klok, onder regie van Karina Kroft.

Het verhaal wordt verteld met persoonlijke en anekdotische liedjes en teksten, muziek geïnspireerd op het lievelingsrepetoire van de beiaardier ('Perfect Day', 'Tico Tico'), klanken die dicht bij de beiaardier stonden (zee, beiaardklokken), videobeelden (animaties van de kerktoren) en archiefbeelden (de jonge beiaardier in het televisieprogramma 'Verrekijker', fragment beiaardier in 'Top2000 a Go-Go'). Ook wordt het gietproces van een klok uitgelegd en de filmbeelden laten verschillende scheppingsprocessen zien, bijvoorbeeld met klei-animaties.

Componist en initiatiefnemer Jorrit Tamminga is de zoon van de beiaardier, de hoofdpersoon van 'Over de beiaardier die in een klok veranderde'.  “Met De Klok ga ik verder met de uitwerking en inzet van onze beeld- en muziektaal, zoals vaak in mijn samenwerking met Paul, Menno, Erik en Izhar. In de samenwerking met Katinka pas ik een eigen vorm van songwriting toe, om haar teksten van elektronische muziek te voorzien”.

Katinka Polderman:  “Bij het maken van 'Over de beiaardier die in een klok veranderde' ontstaan de liedjes in samenspraak met de overige makers en staan ze in dienst van de voorstelling, waardoor er andere onderwerpen worden aangesneden dan die waar ik normaal zelf mee zou komen. Voor deze voorstelling schrijf ik ook wat meer sfeervolle, theatrale, duidelijk niet-cabareteske liedjes. Er is in deze voorstelling ruimte voor het experiment en ik verheug me daarop”. De oud-oom van Katinka Polderman was ook beiaardier en tevens de leraar van hoofdpersoon.

Paul en Menno de Nooijer: “Het project “Over de beiaardier die in een klok veranderde” is filmisch voor ons zeer inspirerend. De cyclus van het leven speelt vaker een rol in ons werk, de wedergeboorte vormt een mooie extra inspiratie. Het ‘vader en zoon’ thema is ons op de huid geschreven en is in ons werk vrijwel altijd aanwezig”.  Paul en Menno hebben de afgelopen jaren filmopnames gemaakt van het hele proces van het maken van de klok. Van het gieten in de gieterij tot het ophangen in de toren.

Kaarten
 • J.A.N.E. Muziektheater en Katinka Polderman

  Zaal Kleine Zaal
  Prijs Normaal € 19,50
  incl. drankje en garderobe
  excl. transactiekosten: e-ticket € 2,50 post € 4,50

  J.A.N.E. Muziektheater en Katinka Polderman Kleine Zaal 19.50