Het Nationale Theater

De Oresteia / Aischylos

toneel

Theu Boermans regisseert Grieks familiedrama over moord, wraak en verzoening.

Het Nationale Theater brengt elk seizoen een klassieker uit de toneelgeschiedenis. Dit jaar is dat dé oertekst van het westerse toneel: de Oresteia van Aeschylos uit 460 voor Christus. Verwacht geen klassieke enscenering, maar laat u prikkelen door een brisante hedendaagse bewerking van Theu Boermans.

Trump, Putin, Erdogan – de sterke leider is wereldwijd in opmars en stelt de democratische rechtsstaat van binnenuit op de proef. Het bedrijfsleven en de (social) media oefenen een steeds grotere invloed uit op het beleid. Jaren geleden verworven burgerrechten voor homo’s en minderheden staan opeens weer ter discussie. Deze ontwikkelingen zijn voor Theu Boermans aanleiding voor een gedachte-experiment. Hoe zou de wereld er over vijf of tien jaar uit kunnen zien? In zijn Oresteia schetst Theu Boermans een wereld waarin de ‘clash of civilizations’ zojuist heeft plaatsgevonden: de oorlog tussen Oost en West is gestreden, dictator Agamemnon komt zegevierend thuis. Maar daar heeft zijn vrouw Klytaimnestra ter ere van zijn glorieuze thuiskomst een bloedstollende verrassing voor hem voorbereid, die zij hem onder het toeziend oog van hun kinderen toedient.

De Oresteia laat zien wat er gebeurt als een vrouw in verzet komt tegen de barbarij die onze beschaving ondermijnt.

Gewonnen!
Hans Croiset heeft de Louis d'Or 2017 gewonnen voor zijn rol in 'De Vader' van Senf Theaterpartners i.s.m. Kik Productions.
De jury: “Een koningsrol, tot op de millimeter perfect geacteerd, die diep in het hart treft.”
 
Romana Vrede heeft de Theo d'Or 2017 gewonnen voor haar rol in 'Race' van Het Nationale Theater en is dit seizoen ook te zien in The Nation.
De jury: “Superieur als Susan. IJzersterke aanwezigheid met een groot verhaal.”

 
Kaarten
  • Het Nationale Theater

    Zaal Grote Zaal
    Prijs Normaal € 27,50 incl. drankje en garderobe excl. transactiekosten: e-ticket € 2,50 post € 4,50

    Het Nationale Theater Grote Zaal 27.50