Nieuwe lezing en prijs draagt naam van Joost Zwagerman

Een nieuwe lezing en prijs gaan de naam dragen van Joost Zwagerman, die afgelopen zaterdag 54 zou zijn geworden. Dit is zo afgesproken met de erven en uitgeverij De Arbeiderspers. Op 18 november 2018, de 55ste geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), wordt in Alkmaar de eerste Joost Zwagerman Lezing gehouden. Hiervoor zal met jaarlijkse frequentie een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar van internationale betekenis worden uitgenodigd om te reflecteren op het belang van beeldende kunst en literatuur en de relatie tussen de twee domeinen.
 
Met de Joost Zwagerman Lezing, een initiatief van Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard en TAQA Theater De Vest/ De Grote Kerk Alkmaar en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alkmaar, wil Alkmaar zijn literaire zoon eren en zijn gedachtegoed op stimulerende wijze levend en actueel houden.
 
De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Van Bijlevelt Stichting willen graag, in de geest van Joost Zwagerman, essayistisch talent stimuleren. Daarom hebben zij samen het initiatief genomen tot de Joost Zwagerman Essayprijs, een jaarlijkse literaire onderscheiding bedoeld voor beginnende essayisten die nog niet in boekvorm hebben gepubliceerd. De inzending is vrij. De prijs bedraagt 7500 euro en zal voor de eerste keer worden uitgereikt tijdens de bijeenkomst van de Joost Zwagerman Lezing op 18 november 2018 in Alkmaar.


Foto: © Keke Keukelaar