Nominaties VSCD Cabaret- en Toneelprijzen bekend

De nominaties voor de VSCD Toneel- en Cabaretprijzen 2019 zijn bekend! Acht voorstellingen zijn genomineerd voor cabaretprijs de Poelifinario. Deze prijs wordt uitgereikt aan de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende programma van het afgelopen seizoen (in de categorieën entertainment, engagement en kleinkunst). Voor de Neerlands Hoop, de cabaretprijs voor de meest veelbelovende theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief, zijn drie voorstellingen genomineerd. Bekijk hieronder de nominaties voor deze prijzen en die voor de VSCD Toneelprijzen.

VSCD Cabaretprijzen
Genomineerd voor de Poelifinario in de categorie entertainment zijn: Lenette van Dongen met Paradijskleier en Vrijdag en Sandifort met Voorlopig voor altijd.
Genomineerd voor de Poelifinario in de categorie engagement zijn: Jan Beuving met Rotatie, Claudia de Breij met #NU, Pieter Derks met Voor wat het waard is en Louise Korthals met Alles is er.
Genomineerd voor de Poelifinario in de categorie kleinkunst zijn: Theo Nijland met En de rest is onzin en Peter van Rooijen met Liefde, dood & zwaartekracht.
Voor de Neerlands Hoop zijn genomineerd: Anne Neuteboom met Kijk haar gaan, Peter Pannekoek met Later was alles beter en Alex Ploeg met Ultimatum.

VSCD Toneelprijzen
De Nederlandse Toneeljury heeft in totaal twaalf acteurs genomineerd voor de Theo d’Or (prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol), de Louis d’Or (beste mannelijke hoofdrol) en voor de beste bijdragende rollen, de Colombina (vrouwelijke bijrol) en de Arlecchino (mannelijke bijrol).
Genomineerd voor de Theo d’Or zijn: Hanne Arendzen voor Van de koele meren des doods, Kristien De Proost voor All Inclusive, Astrid van Eck voor Het temmen van de feeks en Hannah Hoekstra voor People, Places & Things.
Genomineerd voor de Louis d’Or zijn: Ramsey Nasr voor Een klein leven en Joris Smit voor De wereld volgens John.
Genomineerd voor de Colombina zijn: Joy Delima voor Onze straat, Rosa van Leeuwen voor Wie is er bang voor Virginia Woolf? en Ariane Schluter voor People, Places & Things.
Genomineerd voor de Arlecchino zijn: Mark Kraan voor Cinema, Phi Nguyen voor Alles van waarde en Bram Suijker voor We zijn hier voor Robbie.

De prijsuitreikingen
De uitreiking van de VSCD Toneelprijzen vindt plaats op zondag 15 september tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Amsterdam. De Cabaretprijzen worden uitgereikt op maandag 30 september op cabaretpodium Diligentia in Den Haag.

VSCD
Deze Toneel- en Cabaretprijzen worden uitgegeven door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). De VSCD is de belangrijkste belangenbehartiger van theaters en concertgebouwen. Podiumkunstenaars zijn het hart van theaters en concertgebouwen en dragen krachtig bij aan het kunstklimaat. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en daarom eren de podia, verenigd in de VSCD, en partners uit de sector elk jaar de podiumkunstenaars door het uitreiken van prijzen in verschillende genres. De VSCD Toneelprijzen worden sinds 1955 uitgereikt, de Cabaretprijzen werden in 2003 in het leven geroepen.