Conny Janssen ontvangt oeuvreprijs Gouden Zwaan

Op vrijdag 4 oktober zijn tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala van Festival de Nederlandse Dansdagen 2019 in Theater aan het Vrijthof te Maastricht de VSCD Dansprijzen, de Zwanen, uitgereikt. Conny Janssen, artistiek leider van Conny Janssen Danst, ontving van minister van Engelshoven de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met haar carrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd. De Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2019’ is toegekend aan The Way You Sound Tonight van Arno Schuitemaker. Danser Redouan AitChitt kreeg de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2019’ voor zijn rol in REDO van Shailesh Bahoran/ IllusionaryRockaz Company. Traditiegetrouw zijn de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) een belangrijk onderdeel van Festival de Nederlandse Dansdagen.

Juryrapport Gouden Zwaan – Conny Janssen
De jury: ‘Sinds jaar en dag is de Rotterdamse Conny Janssen een gezichtsbepalende speler in het Nederlandse dansveld. Conny Janssen begon als danseres en is vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw actief als choreograaf en artistiek leider. Menselijk, krachtig en ontroerend zijn termen waarmee haar werk wordt gekwalificeerd. De inspiratie voor haar voorstellingen is ons bestaan in al zijn facetten: de breekbaarheid van het leven, het individu in relatie tot de massa of het gevoel om ergens thuis te zijn. Haar gezelschap Conny Janssen Danst is geliefd om de fysieke dansstijl en de theatrale kracht van de groep uitzonderlijke dansers. In de vruchtbare periode van een kwart eeuw heeft Conny Janssen zich met hart en ziel opgesteld als ambassadeur van de dans en is zij meerdere malen onderscheiden.
Janssen legt verbindingen tussen het publiek en haar werk met professionals uit verschillende kunstdisciplines, stimuleert opkomende talenten en uitwisseling met het amateur-dansveld. Daarvoor breekt zij regelmatig uit de vaste kaders van theater en dansstudio om de toeschouwers naar bijzondere locaties te brengen; van kerk tot fabriekshal, van een onderzeeboot-loods tot tramremise. Hierin toont Conny Janssen zich keer op keer een avontuurlijke cultureel ondernemer. Met de titel Kiem van haar nieuwste productie verwijst Janssen naar de vitaliteit van het leven om “Het lichaam vol te zuigen met verse lucht om met hernieuwde energie ongekende mogelijkheden te kunnen omarmen.” Het is een mooie metafoor voor de verhuizing van haar gezelschap naar het nieuwe onderkomen in de Fenix-loods in de Rotterdamse haven dit najaar. Als blijk van dank voor alles wat Conny Janssen in de afgelopen decennia voor de Nederlandse dans heeft betekend en om met hernieuwde energie de toekomst te omarmen, vindt de VSCD Dansjury het passend om deze stap te markeren met de Gouden Zwaan.’

Op 14 januari 2020 is 'KIEM' van Conny Janssen Danst te zien in TAQA Theater De Vest. Bestel hier tickets