Theater voor thuis

De theaterzalen zijn helaas de komende tijd gesloten, maar dat betekent niet dat we niet meer van theater kunnen genieten! Vele gezelschappen hebben opnames van voorstellingen online beschikbaar gemaakt, zodat jij van een heerlijk avondje theater kunt genieten. Gewoon vanuit je huiskamer! Op deze pagina een overzicht van al het theater voor thuis. We proberen deze pagina steeds aan te vullen met nieuwe voorstellingen en initiatieven.

Lichtpuntjes

Voor de serie 'Lichtpuntjes' vragen wij artiesten een hoopvolle boodschap op te nemen voor Alkmaar. De Lichtpuntjes verschijnen 's avonds na het 20:00 uur Journaal op de Facebookpagina van Theater De Vest. Zo heb je, na het zien van de realiteit van dit moment, toch iets positiefs om naar uit te kijken en sluit je de dag hopelijk met een fijn gevoel af! Volg ons nu op Facebook en mis deze Lichtpuntjes niet.

NIEUW!

Toneelgroep Maastricht en filmmaker Pieter Kuijpers presenteren de eerste video call film. Lockdown is een komische thriller over het leven in quarantaine met Lore Dijkman, Servé Hermans, Romy Roelofsen en Michel Sluysmans. Bekijk Lockdown hier via Picl.

Voorstellingen op je beeldscherm

De theatermakers van Toneelgroep Oostpool bieden je hun werk aan in nieuwe vormen op #TROOSTPOOL | podium voor de nieuwe verbeelding

Producent De Graaf & Cornelissen zet de komende tijd enkele unieke voorstellingen (tijdelijk) online op hun YouTube-kanaal.

De Decamerone: vanaf 23 maart lezen acteurs van het ITA-ensemble in samenwerking met Het Nationale Theater, dagelijks een verhaal uit Boccacio’s De Decamerone. De afleveringen worden bij de acteurs thuis gefilmd en dagelijks uitgezonden door de VPRO en verschijnen op ita.nl

Orkater & Chill: toneelgezelschap Orkater publiceert de komende tijd vele registraties van voorstellingen op deze pagina.

Het Nationale Theater: The Nation en De wereld volgens John

Theater Rotterdam: De gelaarsde poes en Snorro

Toneelgroep Maastricht: Pinkpop

mugmetdegoudentand: Smoeder, Buik en Vermogen

Rundfunk: Wachtstumsschmerzen

Maas Theater en Dans publiceert dagelijks nieuwe opnames van jeugdtheatervoorstellingen op deze pagina.

Paulien Cornelisse: Om mij moverende redenen

Guido Weijers: V

Theater Gnaffel: Ghandi

De Theatertroep: Opgediept, Vaudeville IV en Love for Love

Yamato: Passion

BonteHond: FOEI (5+), KLUCHT (6+), LEGENDS (8+) en Juffenballet (6+)

The 7 Fingers: Sequence 8

De toneelbewerking van Turks Fruit (2019)

Scapino bij u thuis: Scapino Ballet Rotterdam zendt elke maandagavond een voorstelling, film of documentaire uit. Bekijk het programma hier

All of Bach: de Nederlandse Bachvereniging maakt hoogwaardige videoregistraties van hun concerten gratis beschikbaar. Bekijk het aanbod hier

Harrieflix: Jon van Eerd is zijn eigen streamingdienst begonnen waar je vele van zijn voorstellingen voor een kleine bijdrage kunt bekijken.

Geen voorstelling, maar ook niet te missen: Nederlandse musicalsterren brengen een muzikale 'ode aan iedereen' in deze prachtige video.


Tips voor kids

Maas @ Home: Maas Theater en Dans heeft een speciaal online programma ontwikkeld voor alle kids die nu thuiszitten. Kijk hier voor meer informatie over de cursussen, workshops, meet & greets en meer. Ook bieden zij op de pagina van Maas TV dagelijks voorstellingen aan om online te bekijken.

Ook de Toneelmakerij heeft een een platform geïntroduceerd waar kinderen gratis voorstellingen kunnen kijken, met bijpassend educatiemateriaal en zomaar leuke opdrachten.


Interviews

Niet Op: de Theaterkrant publiceert op deze pagina elke dag een interview met een theatermaker die die dag in première had moeten gaan.


Lezen

Eens theater lezen in plaats van kijken? Op de website van De Nieuwe Toneelbibliotheek vind je ruim 650 toneelteksten.


Podcast

Klankcast: in deze podcast hoor je echte verhalen van musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest. Te vinden in de bekende podcast apps, zoals Spotify.

Andere interessante podcasts voor theaterliefhebbers zijn: Cultureel Persbureau, Tekst uit de la, De Theaterpodcast (De Theaterkrant) en Theaterether.

Rondleiding door de Grote Kerk Alkmaar

De Grote Kerk Alkmaar blijft nog even gesloten, maar je kunt wel een virtuele rondleiding nemen door dit monumentale pand. Middels prachtige 360 graden foto's kijk je rond en leer je meer over de historie van de kerk. Start de rondleiding