De Tafel van Vijf - Vergeten Zoon

Bloedstollende rockopera over de droom van vrijheid.

16 en 17 oktober speelt Tafel van Vijf de voorstelling De vergeten zoon in TAQA Theater De Vest. De vergeten zoon van Willem van Oranje is een rockopera over de droom van de vrijheid en de nietsontziende wreedheid van het fundamentalisme. Over onze Vader des Vaderlands, Willem ‘de Zwijger’ van Oranje, die zijn leven in dienst van de vrijheid stelde – maar daarvoor zijn zoon moest opofferen.

Voor het voortgezet onderwijs is de voorstelling te boeken in combinatie met een speciaal ontwikkelde rondleiding in Stedelijk Museum Alkmaar.

We kijken naar Willem van Oranje door de ogen van zijn oudste zoon Filips Willem, die het slachtoffer is van het religieuze conflict tussen zijn protestantse vader en de katholiek fundamentalistische Spaanse koning. Filips Willem is veertien jaar als hij door de Spanjaarden wordt ontvoerd en naar Madrid gebracht, waar de Spanjaarden hem gevangen zetten, hersenspoelen en negatieve informatie over zijn vader influisteren. Prinses Isabella, de dochter van de koning, wordt verliefd op hem en hij op haar. Als Willem van Oranje wordt neergeschoten, biedt de Spaanse koning Filips Willem de positie van landvoogd der Nederlanden aan om zo de Nederlanden te verenigen. Wat moet hij doen? Zijn vader en diens gedachtegoed verraden of kiezen voor prinses Isabella en de macht?

De pers over eerdere voorstellingen van Tafel van Vijf:
‘Geschiedenis die je op het puntje van je stoel houdt.’ (Het Parool)
‘Prachtige, enerverende voorstelling!’ (Theaterkrant)
‘Duistere periode uit vaderlandse geschiedenis vertaald naar spannend muziektheater.’ (de Volkskrant)

Doelgroep
klas: 1, 2, 3, 4, 5, 6
niveau: vmbo, havo, vwo, gymnasium

Datum
dinsdag 16 oktober 2018, 11:00 uur
dinsdag 16 oktober 2018, 14:00 uur
woensdag 17 oktober 2018, 11:00 uur
woensdag 17 oktober 2018, 14:00 uur

Kleine Zaal

Kosten
€ 10,00 per leerling (inclusief museumbezoek)