The Nation: Interview Hein van der Heijden

Bingewatchen op het toneel

Wat is er gebeurd met de 11-jarige Ismaël uit de Schilderswijk? Dat is de rode draad in de Netflix-achtige marathonvoorstelling The Nation van Het Nationale Theater die op zaterdag 30 december te zien is in TAQA Theater De Vest. In zes afleveringen met de snelheid van een videoclip wordt het mysterie ontrafeld. Acteur Hein van der Heijden neemt twee rollen voor zijn rekening, die van politiechef en politicus. “Vijf uur achter elkaar spelen wordt een enorme uitdaging”, zegt hij.

Nooit eerder speelde Van der Heijden een marathonvoorstelling. “Dat vind ik heel spannend. Een première kan ik nog het beste omschrijven als een bijna-doodervaring. Tegelijkertijd heb ik die spanning nodig om boven mezelf uit te stijgen.” In The Nation wordt in zes afleveringen ingezoomd op verschillende partijen die iets te maken hebben met de verdwijning van Ismaël. De pleegouders die goede contacten hebben in de politiek komen voorbij. Maar ook de moeder die een wijnbar voor moslima’s wil openen. En wat weet de geradicaliseerde broer over de verblijfplaats van Ismaël? Terwijl de 11-jarige spoorloos is, wordt de eerste paal geslagen van de hypermoderne en zwaarbeveiligde woonwijk Safe City.

Neem plaats op het podium
Ondertussen zit het publiek er letterlijk bovenop terwijl de verhaallijnen zich aflevering na aflevering ontvouwen. Op het podium staat namelijk een tribune waarop het publiek met een Gouden Rang-ticket plaats mag nemen. “Dat werkt heel goed voor dit stuk. Het publiek zit er echt bovenop, dat is heel intiem”, zegt Van der Heijden. Regisseur Eric de Vroedt is letterlijk de Haagse Schilderswijk ingegaan voor The Nation. De verhalen uit de wijk, het verschil in rangen en standen en de actualiteiten zijn een inspiratiebron geweest voor de voorstelling. “Eric en ik werken al tien jaar samen. Hij is voor mij persoonlijk heel belangrijk geweest in mijn carrière. Eric is echt iemand die weet wat hij wil en ook veel van je eist. Ik vind dat een hele prettige manier van werken.”

Lovende recensies
De recensies van de eerste drie delen werden lovend ontvangen. Ook 4, 5 en 6 laten het publiek op het puntje van de stoel zitten, zegt Van der Heijden. “Er ligt een goed verhaal en het is nu aan mij om het waar te maken als acteur.” Zijn rol als de homoseksuele politicus Wouter Wolf is heel divers. “Die is ontzettend heftig. De man gaat totaal ten onder.” In aflevering vier staat Wolf lijnrecht tegenover opponent Sjoerd van der Poot, de projectontwikkelaar van Safe City. “Een ultieme confrontatie: geweldig om te spelen. Ja, dat zijn wel de krenten in de pap. In aflevering 1 speel ik de politiechef Thomas Sørensen, die erg onder druk staat door de gebeurtenissen.” Naast Hein van der Heijden spelen onder meer Romana Vrede, Mark Rietman en Antoinette Jelgersma in The Nation.

Bingewatchen in het theater
Van der Heijden zelf is echt een bingewatcher. “Mijn favoriet is Ray Donovan. Die serie is echt verslavend. Ik zou ook wel zo’n rol willen spelen.” De voorstelling is volgens hem zeer de moeite waard om een avondje de bank voor het theater in te wisselen. “Door die overkill aan beelden denk ik dat bingewatchen in het theater een welkome afwisseling is”, besluit hij.