Scapino Ballet Rotterdam

Huisgezelschap van TAQA Theater De Vest

Scapino Ballet Rotterdam en Alkmaar hebben al sinds de jaren zeventig een nauwe band. Ook in theaterseizoen 2019-2020 brengt dit dansgezelschap weer prachtige voorstellingen van topkwaliteit naar TAQA Theater De Vest. Ed Wubbe: “Onze voorstellingen passen hier goed, we verkopen vrijwel altijd uit. De samenwerking is fijn, Alkmaar is een mooie stad en we durven ook nieuw werk te laten zien.”

Interview met Ed Wubbe - artistiek leider bij Scapino Ballet Rotterdam
“Ooit, lang geleden”, grinnikt Ed, “begon ik als danser bij het Nederlands Danstheater. Later werd ik gastchoreograaf bij Scapino, een gezelschap dat toen verhuisde van Amsterdam naar Rotterdam en op zoek was naar nieuw repertoire en een nieuwe artistiek leider. Dat werd ik. Inmiddels zijn we ruim 25 jaar verder. Het is nog steeds een prachtig vak. Scapino Ballet Rotterdam heeft lastige tijden gekend, maar het gaat fantastisch. En daar werken we ook hard voor.”

Over talentontwikkeling bij Scapino Ballet Rotterdam
“We hebben een aantal dansers in vaste dienst en bieden jaarlijks zes tot acht jonge dansers een stageplek. Zo ontwikkelen zij hun talent, treden ze veel op en maken ze kennis met de verschillende theaters. We putten uit een internationaal reservoir en proberen de beste mensen een perspectief te bieden. Dan moet je keuzes maken. Er zijn veel afgestudeerde dansers en niet veel plekken. Wat ik bijzonder vind bij Scapino, is dat er ook een aantal veertigers mee blijven dansen. Dat houdt het spannend en leuk. Voor het publiek en voor de makers. Bovendien leren de jongeren van de ouderen; dans is vakmanschap. Het is mooi dat die kennis behouden blijft.”

Bekijk hieronder een actuele lijst voorstellingen van Scapino Ballet Rotterdam.