Scapino Ballet Rotterdam

Huisgezelschap van TAQA Theater De Vest

Scapino Ballet Rotterdam en Alkmaar hebben al sinds de jaren zeventig een nauwe band. Ook in theaterseizoen 2018-2019 brengt dit dansgezelschap weer prachtige voorstellingen van topkwaliteit naar TAQA Theater De Vest. Ed Wubbe: “Onze voorstellingen passen hier goed, we verkopen vrijwel altijd uit. De samenwerking is fijn, Alkmaar is een mooie stad en we durven ook nieuw werk te laten zien.”

Interview met Ed Wubbe - artistiek leider bij Scapino Ballet Rotterdam
“Ooit, lang geleden”, grinnikt Ed, “begon ik als danser bij het Nederlands Danstheater. Later werd ik gastchoreograaf bij Scapino, een gezelschap dat toen verhuisde van Amsterdam naar Rotterdam en op zoek was naar nieuw repertoire en een nieuwe artistiek leider. Dat werd ik. Inmiddels zijn we ruim 25 jaar verder. Het is nog steeds een prachtig vak. Scapino Ballet Rotterdam heeft lastige tijden gekend, maar het gaat fantastisch. En daar werken we ook hard voor.”

Over ‘TWOOLS’
Choreograaf en artistiek leider Ed Wubbe: “De voorstelling ‘TWOOLS’ is een programma met alleen maar jonge makers. In de danswereld werken we vaak volgens de methode ‘triple bill’: drie dansstukken in één show. ‘TWOOLS’ is een triple bill extra large, zes tot zeven stukken, allemaal kort. Dat is al jaren een succesformule. Ik regisseer de boel aan elkaar en buig me over de logistiek: welke dansmaker kan welke dansers inzetten? Verder mogen choreografen doen en laten wat ze willen. Het zijn allemaal korte optredens van ieder vijf tot vijftien minuten die werkelijk niets met elkaar te maken hebben. Dat leidt tot vreemde, hoekige overgangen, geen pauzes, geen changementen en resulteert in een spectaculaire, vervreemdende en spannende voorstelling. Eentje zonder wetten, met een onvoorspelbaar ritme. Voor het publiek een mooie gelegenheid om kennis te maken met de jonge dansmakers en hun stijl. Voor de jonge dansmakers een mooie kans om zich te laten zien. Voor mij een testcase: welke mensen werken goed met mijn ensemble, past dat bij het DNA van het gezelschap?”

Over ‘All hands on deck’ van Scapino & Wëreldbänd
“Ja, hier heb ik zin in! Ik vond het leuk om weer eens iets anders te doen. De Wëreldbänd is te gek: vijf multi-instrumentalisten die 120 instrumenten bespelen en fysiek in uitstekende conditie zijn. Samen met de dansers gaan ze het podium op. Het is de bedoeling dat iedereen uit zijn comfortzone komt. Dat ze sterke kanten verenigen en samen een nieuw avontuur aangaan. De muzikanten gaan dansen, de dansers zingen. Heel spannend wordt het!”

Over talentontwikkeling bij Scapino Ballet Rotterdam
“We hebben een aantal dansers in vaste dienst en bieden jaarlijks zes tot acht jonge dansers een stageplek. Zo ontwikkelen zij hun talent, treden ze veel op en maken ze kennis met de verschillende theaters. We putten uit een internationaal reservoir en proberen de beste mensen een perspectief te bieden. Dan moet je keuzes maken. Er zijn veel afgestudeerde dansers en niet veel plekken. Wat ik bijzonder vind bij Scapino, is dat er ook een aantal veertigers mee blijven dansen. Dat houdt het spannend en leuk. Voor het publiek en voor de makers. Bovendien leren de jongeren van de ouderen; dans is vakmanschap. Het is mooi dat die kennis behouden blijft.”

Bekijk hieronder een actuele lijst voorstellingen van Scapino Ballet Rotterdam.