Nederlands Philharmonisch Orkest / Nederlands Kamerkoor

Interview met chef-dirigent Marc Albrecht

Van kleins af aan zwaait de in Hannover geboren Marc Albrecht al met de baton. Hij was nog in zijn tienerjaren toen hij zijn vader assisteerde tijdens concerten, inhaleerde operapartituren en maakte in verschillende Europese grote steden naam als concert- en operadirigent. Nu is hij chef-dirigent bij De Nationale Opera en Het Nederlands Philharmonisch Orkest. Komend seizoen bezoeken beide orkesten Alkmaar.

Een interview met chef-dirigent Marc Albrecht:

Hoe bent u in Nederland terechtgekomen?
“In 2008 dirigeerde ik bij de Nationale Opera in Amsterdam een grote Strauss-opera, ‘Die Frau Ohne Schatten’, met het Nederlands Philharmonisch Orkest in de bak”, vertelt Marc. “Het was een ongelooflijke en intensieve samenwerking. Iedere avond werden we krachtiger en mooier. Die tijd is me dierbaar. Niet lang daarna zochten zowel de Nationale Opera als Het Nederlands Philharmonisch orkest een nieuwe chef-dirigent. Ik werd gevraagd en mocht beide orkesten dirigeren. Een droombenoeming. Onze gedeelde ervaringen als ‘orkest in het veld’ en als ‘orkest bij de opera’ stapelen zich op en komen tot ontlading tijdens de voorstellingen. En dat is de kern van muziek maken, dat is zoiets prachtigs. Maar goed, waar was ik? Ah ja, toen ik werd benoemd als chef-dirigent, aarzelde ik geen moment: ik settelde in Amsterdam. Een mooie plaats, waar ik veel van ben gaan houden.”

En Alkmaar, hoe bevalt dat?
“Alkmaar is een prachtige stad. Ik houd van de Grote Kerk en de kleine straatjes in de binnenstad, maar ook het Alkmaardermeer is prachtig. Nog niet zo lang geleden speelden we met het concert in TAQA Theater De Vest: een belangrijke locatie voor ons. We speelden er Schumann, een componist die goed bij de zaal past.”

Voor welke componisten leent TAQA Theater De Vest zich?
“Een mooi Mendelssohnprogramma, Stravinsky misschien. Meer repertoire van Schumann kan ook heel goed. Ik loop over van de ideeën. Als het maar een combinatie is van geliefde klassiekers en originelere stukken die minder vaak worden gespeeld. Dat houdt mijn werk interessant.”

Wat staat ons komend seizoen te wachten?
“In maart 2019 komt Het Nederlands Philharmonisch Orkest naar Alkmaar met stukken van Wagner, Bruch en Beethoven en James Ehnes op de viool. Ik kijk daar enorm naar uit. We openen met het ‘Vorspiel’van Wagner, een van mijn favorieten en een van zijn vroege meesterwerken. Vervolgens spelen we de ‘Scottish Fantasy’ van Bruch, een opmerkelijk stuk dat niet vaak te horen is. Tot slot spelen we Beethovens ‘Zesde’, een vroeg romantische symfonie vol beekjes, bloemen en vogels, gevolgd door een heftig onweer en een dankgebed voor het overleven ervan. Het is filmisch, een prachtig stuk. Jezelf verstoppen in Beethoven is onmogelijk. Het vergt een enorme investering om zijn muziek ten gehore te brengen. Steeds ontdek ik weer nieuwe dingen in zijn werk. Beethoven blijft boeiend.”

Wat vindt u van het Hollandse publiek?
“Het geweldige van de Nederlandse luisteraars is dat ze echt luisteren. Ze concentreren zich op de muziek en zijn stil. Hun applaus is spontaan, enthousiast en kort. Heel wat anders dan de Duitse oneindige ovaties. Wij spelen altijd beter met publiek. Schoonheid delen is het mooiste wat bestaat: jezelf uitdagen terwijl je iets aan het publiek geeft.”

Waarom zouden mensen vaker naar het theater moeten gaan?
“Heb je even?”, lacht Marc. “Er gebeurt iets magisch op het podium als een orkest livemuziek speelt. Die energie-uitwisseling kun je alleen in een zaal, in een arena, op een groot podium voelen. Denk aan een rockconcert of een voetbalwedstrijd: de energie die daar hangt is groot, fortissimo noemen we dat in de muziek. Bij een orkest is diezelfde energie aanwezig op een intieme, zachtere, piano manier. Ik blijf het prachtig vinden: de stilte van het publiek en ‘onze’ harmonische klanken die soms uitmonden in een spectaculair georkestreerd geheel.”