Het Nationale Theater

Huisgezelschap van TAQA Theater De Vest

TAQA Theater De Vest is trots dat Het Nationale Theater ook in het seizoen 2019-2020 haar vaste partner is. Het gezelschap, een fusie van de Koninklijke Schouwburg, het Nationale Toneel, NTjong en Theater aan het Spui, komt in het nieuwe theaterseizoen met maar liefst zeven voorstellingen naar De Vest!

Interview met Eric de Vroedt – artistiek directeur bij Het Nationale Theater
“Sinds januari 2018 ben ik artistiek directeur bij Het Nationale Theater. Daarvoor was ik regisseur en artistiek leider bij Het Nationale Toneel. Toen ik drie jaar geleden werd gevraagd voor deze baan, twijfelde ik. Aanvankelijk stond ik niet te popelen om een klassiek repertoiregezelschap te leiden. Toen bleek dat er in Den Haag een enorme behoefte was aan vernieuwing, was ik om. Er is veel ruimte, naast klassieke stukken, voor nieuwe Nederlandse teksten. Voor grote schrijvers als Goos, Vecht, Vekemans en Vos, of voor zelfgeschreven werk (The Nation). Bovendien is Den Haag een prachtig decor voor mijn werk. Het is de stad van de politiek; er gebeurt veel, de tegenstellingen zijn groot. Ik ben er gelukkig.”

Over Het Nationale Theater
“Het is bijzonder om bij zo’n mooie toneelorganisatie te horen. Nieuw Nederlands talent komt en werkt samen met doorgewinterde schrijvers en acteurs. We spelen klassiek, modern, vernieuwend en we halen gevestigde namen naar ons ensemble, maar ook Nederlandse toneelschrijvers van nu. Dat ensemble bestaat overigens uit negentien vaste acteurs. Toch zijn we voortdurend in beweging. En zo hoort het ook.”

De samenwerking tussen Het Nationale Theater en TAQA Theater De Vest
“De samenwerking tussen Het Nationale Theater en TAQA Theater De Vest is nog jong, maar veelbelovend. Het is fijn als de band met de mensen die er werken goed is. Daarnaast is het prettig als een theater echt geworteld is in een stad. Bij TAQA Theater De Vest is dat zo. Ik kijk ernaar uit om een hechte band op te bouwen,” aldus De Vroedt.

Bekijk hieronder een actuele lijst voorstellingen van Het Nationale Theater.